Skip to main content

Timeea Brândaş este câştigătoarea premiului oferit de KraftMade

Timea Brândaş, unul dintre artiştii selectaţi la ediţia din acest an a festivalului DIPLOMA la secţiunea Arte textile, este invitată de KraftMade să participe la obiceiul Fuga Lolelor din Cincu, Transilvania în februarie 2020. Colaborarea cu KraftMade va consta în crearea unui obiect performativ (costum/instalație textilă) inspirat din costumele de lole și istoria acestui obicei vechi de peste 500 de ani.

Timea a fost selectată de KraftMade pentru a susține și încuraja preocuparea sa pentru temele legate de reciclare, circularitate și mediu în procesul de design, dar și pentru minuțiozitatea artistei în construcția textilelor, atenția la detalii, interesul pentru tehnici și estetici tradiționale și înțelegerea spiritului acestora.

Proiectul său, Fusion, reprezintă o colecție care explorează legătura dintre corp, îmbrăcăminte și spațiul din jur, în care atât purtătorul, cât și creatorul acționează ca instigator pentru conștientizarea transmiterii tradiției, integrării sale în tot ceea ce ține de evoluția și tehnologia textilelor. Colecția explorează și modul în care textilele pot afecta mediul înconjurător și prevenirea acestui lucru prin reciclare, iar formele sculpturale și articulate sunt inspirate de cromatica, țesăturile și spectacolul portului românesc.

Urzelnlaufen/Fuga Lolelor este un obicei săsesc menit să alunge iarna și spiritele rele. Fuga Lolelor este strâns legată de tradiția breslelor meșteșugărești transilvănene, cea mai veche mențiune găsită în arhivele breslelor datând din 1689. Lada de breaslă, care conținea banii și secretele profesionale, era transferată la începutul fiecărui an către starostele nou ales al fiecărei bresle. Se constituia o procesiune de însoțire a lăzii care era „păzită” de lole, niște personaje provenite din tradița păgână cu rol de protecție și purificare – alungau spiritele rele. Lolele sunt personaje mascate înfricoșătoare, înveşmântate într-un costum realizat din cârpe negre, cu o mască pictată, care nu lasă să se vadă purtătorul ei, și cozi drăcești împletite din cânepă. Aproximativ 100 de lole își desfășoară ritualul în Cincu în fiecare an, scoţând un zgomot infernal din talăngile legate de mijloc și bicele din piele împletită meșteșugit. Sătenii le întâmpină cu gogoși calde ca simbol al soarelui și rachiu ca recunoștință pentru prosperitatea și fertilitatea pe care o aduc în fiecare curte a satului.

Fuga Lolelor poate fi văzută la Cincu, în data de 8 Februarie 2020.

KraftMade este co-organizator al acestui obicei împreună cu o echipă extinsă de localnici, care își oferă voluntar timpul și pasiunea pentru această mare petrecere comunitară. Anul acesta obiceiul a fost integrat în programul UNESCO RURITAGE, finanțat de Uniunea Europeană.

KraftMade înseamnă Marlene Stanciu și Alex Herberth. Marlene Stanciu este creator textil, țesătoare, antropolog și politolog cultural. Alex Herberth este restaurator în lemn și meșter cu o experiență de 19 ani, creator de obiecte unicat utilizând materiale precum lemn și metal, oase și pietre. Ei cercetează sursele armoniei estetice străvechi și motivele pentru care lucrurile erau realizate după o rânduială anume, testează practicalitatea contemporană a ideilor arhaice, a materialelor naturale și a circuitului lent de design, producție și consum (slow design). Din 2017 au început să creeze, pe lângă obiecte performative, cursuri practice pentru tineri designeri, arhitecți și artiști menite să dea mai departe înțelepciunea și harul meșteșugăresc ca soluție sustenabilă pentru viitor.