Skip to main content

RDW Young Design | Maria Crasuleac

Young Design este un format Romanian Design Week care prezintă publicului o serie de designeri și arhitecți tineri care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show ediția 2023 cu proiectele lor de absolvire. În cadrul expoziției dedicate lor, focusul se mută de pe proiecte pe autorii acestora și ne oferă o frântură din spiritul generației de mâine a designerilor și arhitecților români. Expoziția multidisciplinară deschide, astfel, un dialog între specialiști și noua generație de creativi, și aduce optimism și energie prin chestionarea practicilor actuale, prin abordări neconvenționale și perspective fresh.

Din dorința de a cunoaște și mai bine expozanții, am realizat o serie de scurte interviuri cu aceștia prin care am încercat să aflăm mai multe despre practicile și procesele lor creative, despre ce calități ar trebui să aibă un designer de succes, dar și care au fost cele mai mari provocări cu care s-au confruntat până acum.

 

Ce calități definesc un designer de succes, în opinia ta?

În opinia mea, calitățile care definesc un designer de succes sunt adaptabilitatea la diferite contexte, gândirea inovativă și colaborarea armonioasă cu alți designeri.

 

Din punctul tău de vedere care sunt responsabilitățile unui designer față de societate și mediul înconjurător?

Consider că responsabilitățile unui designer țin de utilizarea responsabilă a resurselor în procesul de fabricație al produsului, asigurându-se că acesta este funcțional și că are un impact minim asupra mediului, adaptând produsul la un design circular. În același timp, este important ca designerul să educe publicul pentru a adopta aceste obiceiuri și să promoveze o atitudine mai conștientă față de mediu.

 

Povestește-ne pe scurt despre procesul tău creativ și despre lucrurile care te inspiră.

Motivația mea de a reutiliza deșeuri textile și de plastic se datorează problemei poluării la nivel global, atât în industria fashion, cât și în cea alimentară. Pornind de la acest fapt, am decis să creez materiale reciclate și să le testez proprietățiile, combinându-le spre dezvoltarea unui produs unic. 

 

Cu toate tehnologiile existente, care ar fi, în opinia ta, viitorul designului de produs?

Cred că viitorul designului de produs va continua să țină cont de reutilizarea resurselor, va face reciclarea deșeurilor mult mai facilă și va opta spre un design circular.


[ENG]
 

What qualities define a successful designer in your opinion?

In my opinion, the qualities that define a successful designer are adaptability to different contexts, innovative thinking and harmonious collaboration with other designers.

 

From your point of view, what are the responsibilities of a designer towards society and the environment?

I believe that a designer's responsibilities are to use resources responsibly in the manufacturing process of the product, ensuring that the product is functional and has a minimal impact on the environment, adapting the product to a circular design. At the same time, it is important for the designer to educate the public to adopt these habits and promote a more environmentally conscious attitude.

 

Tell us briefly about your creative process and the things that inspire you.

My motivation to reuse textile and plastic waste is due to the global pollution problem in both the fashion and food industries. Based on this fact, I decided to create recycled materials and test their properties, combining them towards the development of a unique product. 

 

With all the existing technologies, what do you see as the future of product design?

I think the future of product design will continue to take into account the reuse of resources, make recycling waste much easier and move towards circular design.

 

Maria este prezentă în expoziția Young Design cu proiectul Up Pouch - o abordare sustenabilă a genților.


Up Pouch este o serie de genți inspirată de tot ceea ce sunt ființele umane; de la frumusețe, griji și anxietăți, până la lucrurile mai puțin observate, precum deșeurile pe care le lasă în urma lor. Proiectul utilizează plastic reciclat și deșeuri textile în crearea accesoriilor vestimentare.

Up Pouch is a series of bags inspired by everything that human beings are; from their beauty, worries and anxieties, to the least noticed things, like the waste they leave behind. Therefore, the project's aim is to recycle waste like plastic and textiles and integrate it in fashion accessories.
 

Cluj-Napoca: Universitatea de Artă și Design

Facultatea de Arte Decorative și Design

Proiect licență

Coordonatori: Lect. univ. dr. Mihnea Ghilduș