Skip to main content

RDW Young Design | Iulia Gogoașa

Young Design este un format Romanian Design Week care prezintă publicului o serie de designeri și arhitecți tineri care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show ediția 2023 cu proiectele lor de absolvire. În cadrul expoziției dedicate lor, focusul se mută de pe proiecte pe autorii acestora și ne oferă o frântură din spiritul generației de mâine a designerilor și arhitecților români. Expoziția multidisciplinară deschide, astfel, un dialog între specialiști și noua generație de creativi, și aduce optimism și energie prin chestionarea practicilor actuale, prin abordări neconvenționale și perspective fresh.

 

Din dorința de a cunoaște și mai bine expozanții, am realizat o serie de scurte interviuri cu aceștia prin care am încercat să aflăm mai multe despre practicile și procesele lor creative, despre ce calități ar trebui să aibă un arhitect de succes, dar și care au fost cele mai mari provocări cu care s-au confruntat până acum.

 

Ce calități definesc un arhitect de succes, în opinia ta?

Din punctul meu de vedere, imaginea unui arhitect de succes este una extrem de diversă și flexibilă. Într-o profesie atât de creativă, este foarte mult loc pentru variație și interpretare. Cu toate acestea, am avut întotdeauna o admirație specială pentru arhitecții care nu se mulțumesc cu cunoscutul și își pun limitele la încercare. Pentru mine, un arhitect de succes este cel care abordează provocările cu curaj și determinare, căutând mereu să depășească barierele convenționale. Aceasta implică nu doar abilitatea de a concepe soluții inovatoare și funcționale, ci și capacitatea de a integra tehnologia în mod creativ și de a comunica eficient.

 

Care este cea mai mare provocare cu care arhitecții se confruntă în prezent?

Chiar dacă poate suna ironic, consider că cea mai mare provocare cu care se confruntă arhitecții în prezent sunt chiar factorii umani din jurul lor. Reglementările devin din ce în ce mai stricte, costurile de construcție cresc, iar dorințele devin din ce în ce mai greu de satisfăcut din toate punctele de vedere.

 

Cu toate tehnologiile existente, cum ar arăta, în opinia ta, viitorul arhitecturii?

Cu toate că tehnologiile progresează rapid în zilele noastre, observ o tendință tot mai pronunțată a omenirii de a reveni la origini și implicit de a se reconecta cu natura. Consider că acest fenomen va fi reflectat și în arhitectură, în viitor. Probabil că sustenabilitatea va deveni un concept din ce în ce mai prevalent în multe industrii și, în special, în domeniul arhitecturii.

 

Din punctul tău de vedere care sunt responsabilitățile unui architect față de societate și mediul înconjurător?

Consider că rolul unui arhitect este de o importanță crucială pentru mediul înconjurător. Prin proiectele sale, un arhitect poate orienta direct modul în care comunitățile se dezvoltă, creand construcții care sunt responsabile din punct de vedere ecologic și care prioritizează siguranța și confortul utilizatorilor. Astfel, arhitecții nu numai ca influențează aspectul fizic al locurilor noastre, dar au și capacitatea de a modela experiența umană și de a promova o relație sustenabilă cu mediul înconjurător.

 

[ENG]

 

What qualities define a successful architect, in your opinion?

In my view, the image of a successful architect is extremely diverse and flexible. In such a creative profession, there is a lot of room for variation and interpretation. However, I have always had a special admiration for architects who do not settle for the known and test their limits. For me, a successful architect is one who approaches challenges with courage and determination, always seeking to overcome conventional barriers. This involves not only the ability to devise innovative solutions and solutions, but also the ability to integrate technology creatively and communicate effectively.

 

What is the biggest challenge facing architects today?

While it may sound ironic, I believe that the biggest challenge architects face today is the human factors around them. Regulations are getting stricter, construction costs are rising, and desires are becoming harder to satisfy in every way.

 

With all the existing technologies, what do you think the future of architecture will look like?

Although technologies are advancing rapidly nowadays, I see an increasing tendency for mankind to go back to its origins and thus reconnect with nature. I believe that this phenomenon will also be reflected in architecture in the future. Sustainability will probably become an increasingly prevalent concept in many industries and especially in architecture.

 

From your point of view, what are the responsibilities of an architect towards society and the environment? 

I believe that the role of an architect is of crucial importance for the environment. Through his or her designs, an architect can directly guide how communities develop, creating buildings that are environmentally responsible and that prioritise the safety and comfort of users. In this way, architects not only influence the physical appearance of our places, but also have the ability to shape the human experience and promote a sustainable relationship with the environment.

 

Iulia este prezentă în expoziția Young Design cu proiectul ORGANIC - Centru comercial agro-alimentar biofilic.

 

București: Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu'

Facultatea de Arhitectură de Interior

Proiect integrat

Coordonatori: Conf. dr. arh. Oana Diaconescu