Skip to main content

RDW Young Design | Catrina Ioana Ulici

Young Design este un format Romanian Design Week care prezintă publicului o serie de designeri și arhitecți tineri care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show ediția 2023 cu proiectele lor de absolvire. În cadrul expoziției dedicate lor, focusul se mută de pe proiecte pe autorii acestora și ne oferă o frântură din spiritul generației de mâine a designerilor și arhitecților români. Expoziția multidisciplinară deschide, astfel, un dialog între specialiști și noua generație de creativi, și aduce optimism și energie prin chestionarea practicilor actuale, prin abordări neconvenționale și perspective fresh.

 

Din dorința de a cunoaște și mai bine expozanții, am realizat o serie de scurte interviuri cu aceștia prin care am încercat să aflăm mai multe despre practicile și procesele lor creative, despre ce calități ar trebui să aibă un arhitect de succes, dar și care au fost cele mai mari provocări cu care s-au confruntat până acum.

 

Ce calități definesc un arhitect de succes, în opinia ta?

Cred că pentru a răspunde la această întrebare ar trebui mai întâi să definim succesul. Mulți oameni ar defini succesul în termeni financiari, dar nu cred că despre asta este vorba. În domeniul arhitecturii, cred că aș defini succesul unui arhitect prin capacitatea de a aduce un impact pozitiv asupra calității vieții omului prin arhitectura pe care o creează.

 

Care este cea mai mare provocare cu care arhitecții se confruntă în prezent?

Cred că în cazul nostru, cea mai mare provocare cu care ne confruntăm în prezent este lipsa reglementărilor adecvate. Reglementările actuale sunt concentrate mai mult pe aspectul cantitativ decât pe cel calitativ.

 

Cu toate tehnologiile existente, cum ar arăta, în opinia ta, viitorul arhitecturii?

Tehnologia vine în ajutorul arhitectului pentru a ușura anumite aspecte ale muncii acestuia, însă în cazul acestei meserii multidisciplinare, cred că elementul principal rămâne omul. Tehnologia este o unealtă, nu un scop în sine.

 

Din punctul tău de vedere care sunt responsabilitățile unui arhitect față de societate și mediul înconjurător?

Arhitectul modelează felul în care oamenii își trăiesc viața în propria lor locuință și în afara acesteia, la locul de muncă și în timpul liber. Responsabilitatea noastră față de societate este de a crea arhitectura în așa fel încât să îmbunătățească calitatea vieții omului prin elemente estetice și de funcționalitate utilizând resursele limitate ale planetei noastre.


[ENG]

 

What qualities define a successful architect, in your opinion?

I believe that to answer this question we should first define success. Many people would define success in financial terms, but I don't think that's what it is. In the field of architecture, I think I would define an architect's success by the ability to make a positive impact on the quality of human life through the architecture they create.

 

What is the biggest challenge architects face today?

I think in our case, the biggest challenge we are currently facing is the lack of proper regulation. The current regulations focus more on the quantitative aspect than the qualitative aspect.

 

With all the existing technologies, what do you think the future of architecture will look like?

Technology helps the architect to facilitate certain aspects of his work, but in this multidisciplinary profession, I believe that the main element remains the human being. Technology is a tool, not a goal in itself.

 

From your point of view, what are the responsibilities of an architect towards society and the environment?

Architects shape the way people live their lives inside and outside their homes, at work and in their spare time. Our responsibility to society is to create architecture in such a way that it improves the quality of human life through aesthetics and functionality using the limited resources of our planet.

 

Catrina este prezentă în expoziția Young Design cu proiectul Conversia Garajului Ciclop.

 

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București

Facultatea de Arhitectură

Proiect integrat

Coordonatori: Șef lucr. dr. arh. Justin Baroncea