Skip to main content

RDW Young Design | Bogdan Rădulescu

Young Design este un format Romanian Design Week care prezintă publicului o serie de designeri și arhitecți tineri care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show ediția 2023 cu proiectele lor de absolvire. În cadrul expoziției dedicate lor, focusul se mută de pe proiecte pe autorii acestora și ne oferă o frântură din spiritul generației de mâine a designerilor și arhitecților români. Expoziția multidisciplinară deschide, astfel, un dialog între specialiști și noua generație de creativi, și aduce optimism și energie prin chestionarea practicilor actuale, prin abordări neconvenționale și perspective fresh.

Din dorința de a cunoaște și mai bine expozanții, am realizat o serie de scurte interviuri cu aceștia prin care am încercat să aflăm mai multe despre practicile și procesele lor creative, despre ce calități ar trebui să aibă un arhitect de succes, dar și care au fost cele mai mari provocări cu care s-au confruntat până acum.

 

Ce calități definesc un arhitect de succes, în opinia ta?

Estetică + funcționalism. Trebuie să înțeleagă de ce are nevoie un spațiu, de ce are nevoie un viitor utilizator de la acel spațiu, să transpună și să redea mai departe aceste nevoi într-un obiect de arhitectură într-o formă estetică, pe baza unui simț rezultat din continue studii și cercetări.
 

Care este cel mai mare provocare cu care arhitecții se confruntă în prezent?

Transmiterea și comunicarea ideilor și a intențiilor. Cred că aceasta este provocarea de care se lovesc toți creatorii. În mediile de formare din care provenim, de obicei cele academice, tot corpul didactic și studențesc este deja format pe aceste specializări, iar ideile sunt transmise și comunicate mult mai facil. Mai târziu, în practicarea meseriei, clienții și comanditarii proiectelor nu au aceeași formare și atunci apare o barieră în transmiterea și comunicarea ideilor și intențiilor proprii.
 

Cu toate tehnologiile existente, cum ar arăta, în opinia ta, viitorul arhitecturii?

Tehnologiile, prezente sau viitoare, indiferent cât de multiple și diversificate, există pentru a ne ușura aspectul tehnic al muncii noastre. Vom continua să utilizăm aceste tehnologii, dar aspectul creativ va rămâne în continuare problematica de bază a arhitecturii. Important este cum utilizăm resursele la îndemână și cum combinăm aceste tehnologii cel mai bine în avantajul nostru pentru a crea ceva nou. Iar pentru mine, aceasta este creativitatea.
 

Din punctul tău de vedere, care sunt responsabilitățile unui architect față de societate și mediul înconjurător?

Responsabilitatea primară a arhitectului este aceea de a crea un obiect util pentru societate. În climatul actual, cu toate tehnologiile și resursele disponibile, obiectul de arhitectură trebuie să aibă un impact cât mai redus asupra mediului înconjurător, să fie receptiv și sensibil în relație cu acesta. Ideal ar fi chiar să vină în sprijinul acestuia, să invite mediul înconjurător să facă parte din arhitectură. În plus,, arhitectura trebuie să creeze, să provoace un sentiment în interiorul utilizatorului.


[ENG]
 

What qualities define a successful architect, in your opinion?

Aesthetic + functionalism. He needs to understand what a space needs, what a future user wants from that space, to translate and further express these needs into an architectural object in an aesthetic form, based on a sense resulting from continuous study and research.

 

What is the biggest challenge architects face today?

Conveying and communicating ideas and intentions. I think this is the challenge that all creators face. In the educational environments we come from, usually academic ones, all the teaching and student body is already trained in these specialisations and ideas are transmitted and communicated much more easily. Later on, in the practice field, clients and project sponsors do not have the same training and then a barrier appears in the transmission and communication of their ideas and intentions.

 

With all the existing technologies, what do you think the future of architecture will look like?

Technologies, present or future, no matter how multiple and diversified, exist to facilitate the technical aspect of our work. We will continue to use these technologies, but the creative aspect will remain the core issue of architecture. What is important is how we use the resources at hand and how we combine these technologies to our best advantage to create something new. And for me, this is creativity.

 

From your point of view, what are the responsibilities of an architect towards society and the environment?

The architect's primary responsibility is to create an object useful to society. In today's climate, with all the technologies and resources available, the architectural object must have as little impact on the environment as possible, and be responsive and sensitive in relation to it. Ideally, it should even support it, inviting the environment to be part of the architecture. In addition, architecture must create, it must provoke a feeling within the user.

 

Bogdan este prezent în expoziția Young Design cu proiectul Atelierele Luterane - București.

 

București: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Facultatea de Arhitectură

Proiect integrat

Coordonatori: Conf. dr. arh. Melania Dulămea, Șef lucr. dr. arh. Alexandru Călin