RDW Young Design | Bogdan Botoi
Young Design este un format Romanian Design Week care prezintă publicului o serie de designeri și arhitecți tineri care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show ediția 2023 cu proiectele lor de absolvire. În cadrul expoziției dedicate lor, focusul se mută de pe proiecte pe autorii acestora și ne oferă o frântură din spiritul generației de mâine a designerilor și arhitecților români. Expoziția multidisciplinară deschide, astfel, un dialog între specialiști și noua generație de creativi, și aduce optimism și energie prin chestionarea practicilor actuale, prin abordări neconvenționale și perspective fresh.
Din dorința de a cunoaște și mai bine expozanții, am realizat o serie de scurte interviuri cu aceștia prin care am încercat să aflăm mai multe despre practicile și procesele lor creative, despre ce calități ar trebui să aibă un arhitect de succes, dar și care au fost cele mai mari provocări cu care s-au confruntat până acum.
Ce calități definesc un arhitect de succes, în opinia ta?
Cred ca fiecare are o definiție foarte personală a succesului. Pentru mine un arhitect de succes este acela care reușește să facă doar ceea ce-i place. Ce calități trebuie să aibă ca să-și permită asta, din păcate, nu știu.
Care este cel mai mare provocare cu care arhitecții se confruntă în prezent?
Cea mai mare provocare de astăzi mi se pare că este păstrarea integrității etice în fața presiunii societății de a deveni superficiali. Galeria se transformă în Instagram și spațiul de calitate în număr de băi și dormitoare. Noua cultură a lumii are niște valori atât de banale încât arhitectura devine o disciplină mult prea complicată, care trebuie să se compromită, să se supună la ceea ce contează cu adevărat: locul de parcare și suprafața dressing-ului. Depășirea acestei condiții mi se pare că este cea mai mare provocare a arhitecturii din prezent.
Cu toate tehnologiile existente, cum ar arăta, în opinia ta, viitorul arhitecturii?
Cred că avansarea tehnologiei va reduce costul construcțiilor și va permite arhitecturii un domeniu mai larg de desfășurare.
Din punctul tău de vedere care sunt responsabilitățile unui arhitect față de societate și mediul înconjurător?
Față de mediul înconjurător, responsabilitatea principală a arhitectului este reducerea pe cât posibil a factorului distructiv al arhitecturii față de natură, față de societate; cred că depinde foarte mult de fiecare situație în parte. În principiu, sunt de părere că arhitectura trebuie sa fie o expresie a valorilor umane și să depășească scopurile și valorile economice care o limitează și o animă. Aceasta ar fi din punctul meu de vedere responsabilitatea principală a unui arhitect față de societate.
[ENG]
What qualities define a successful architect, in your opinion?
I think everyone has a very personal definition of success. For me, a successful architect is one who manages to do only what he or she likes. What qualities he has to have to afford that, unfortunately, I don't know.
What is the biggest challenge architects face today?
The biggest challenge today seems to me to be maintaining ethical integrity in the face of societal pressure to become superficial. The gallery turns into Instagram and the quality space into a number of bathrooms and bedrooms. The new culture of the world has such trivial values that architecture becomes a far too complicated discipline that has to compromise, to submit to what really matters: parking space and dressing area. Overcoming this condition seems to me to be the greatest challenge facing architecture today.
With all the existing technologies, what do you think the future of architecture will look like?
I believe that technological developments will reduce the cost of construction and allow architecture a wider sphere of activity.
From your point of view, what are the responsibilities of an architect towards society and the environment?
The architect's main responsibility towards the environment is to reduce as much as possible the destructive factor of architecture towards nature, towards society; I think it depends very much on each individual situation. In essence, I consider that architecture must be an expression of human values and go beyond the economic goals and values that limit and animate it. In my view, this would be the main responsibility of an architect towards society.
Bogdan este prezent în expoziția Young Design cu proiectul Uzina de apă.
București: Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu'
Facultatea de Arhitectură
Proiect integrat
Coordonatori: Conf. dr. arh. Ștefan Simion, Asist. dr. arh. Emil Burbea Milescu, Drd. arh. Cristian Borcan