Skip to main content

RDW Young Design | Ana Letzner

Young Design este un format Romanian Design Week care prezintă publicului o serie de designeri și arhitecți tineri care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show ediția 2023 cu proiectele lor de absolvire. În cadrul expoziției dedicate lor, focusul se mută de pe proiecte pe autorii acestora și ne oferă o frântură din spiritul generației de mâine a designerilor și arhitecților români. Expoziția multidisciplinară deschide, astfel, un dialog între specialiști și noua generație de creativi, și aduce optimism și energie prin chestionarea practicilor actuale, prin abordări neconvenționale și perspective fresh.

Din dorința de a cunoaște și mai bine expozanții, am realizat o serie de scurte interviuri cu aceștia prin care am încercat să aflăm mai multe despre practicile și procesele lor creative, despre ce calități ar trebui să aibă un designer de succes, dar și care au fost cele mai mari provocări cu care s-au confruntat până acum.

 

Ce calități definesc un designer de succes, în opinia ta?

Curiozitatea și dorința de învățare, înțelegerea nevoilor utilizatorului, atenția la detalii.

 

Povestește-ne pe scurt despre procesul tău creativ și despre lucrurile care te inspiră.

Adun referințe vizuale (caiete de schițe personale, media, idei din notes), îmi fac un moodboard care mă inspiră și caut fonturi. Fac teste și aranjez primele idei până mi se pare vizual plăcut și apoi testez care sunt problemele de rezolvat din compoziție, la desen e mai mult freeflow, am un carnet unde scriu tot ce văd online și îmi place că este un soi de bookmark analog cu links, cuvinte, rânduri, explicații, fonturi etc (revizitez constant)
 

Îmi place să fac “curatoriere” online cu ce mă atrage în sute de foldere și  am un “ugly” sketchbook unde reciclez idei și nu am reguli. 

 

[ENG]

 

What qualities define a successful designer in your opinion?

Curiosity and willingness to learn, understanding user needs, attention to detail.

 

Tell us briefly about your creative process and the things that inspire you.

I gather visual references (personal sketchbooks, media, ideas from notes), make a moodboard that inspires me and look for fonts. I test and tweak the first ideas until I find it visually pleasing and then test what the problems are in the composition, in drawing it's more freeflow, I have a notebook where I write down everything I see online and I like that it's a sort of analog bookmark with links, words, lines, explanations, fonts etc (I'm constantly revisiting)

I like to "curate" online what appeals to me in hundreds of folders and I have an "ugly" sketchbook where I recycle ideas and have no rules. 

 

Ana este prezentă în expoziția Young Design cu proiectul Ai pune anxietatea într-o cutie?

 

București: Universitatea Națională de Arte

Facultatea de Arte Decorative și Design

Proiect licență

Coordonatori: Lect. univ. dr. Adelina Butnaru