IQOS LIVING ROOM, o serie de scenografii care vorbesc despre artă și spațiul personal
Cea de-a șaptea ediție a festivalului DIPLOMA, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, va avea loc în perioada 2 - 11 octombrie 2020, în spațiile UNAgaleria, SENAT și Sector 1 din cadrul Combinatului Fondului Plastic (Strada Băiculești nr. 2) din București, dar și în spațiul Qreator by IQOS (Bulevardul Aviatorilor nr. 8A). Vizitatorii vor avea ocazia să admire peste 90 de lucrări ale absolvenților facultăților vocațional-creative din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Baia-Mare și Oradea.
Combinatul Fondului Plastic este locul care găzduiește și seria de micro-expoziții atipice IQOS LIVING ROOM, care își propune să evidențieze impactul estetic al artei în definirea spațiului personal, dar și importanța integrării acesteia în realitatea de zi cu zi.
Familiaritatea este un concept-cheie al expoziției, întrucât micro-universurile creative astfel imaginate încurajează vizitatorul să se familiarizeze imediat și natural cu o serie de lucrări expuse la DIPLOMA de-a lungul celor șase ediții de până acum și să descopere intențiile artistice din spatele acestora, urmărind explicațiile conceptuale, care completează și contrastează cu firescul ambientului.
Lucrările care fac parte din IQOS LIVING ROOM sunt semnate de designerii Carmen Nicolau, Cătălin Velea, Filip Voicu, Laszlo Forray, Anca Vintilă-Dragu, Daniel Roșca, Mircea Constantinescu și Sînziana Coșoianu.
Carmen Nicolau trăiește și activează în Timișoara. A participat la expoziții de grup în spații independente cum ar fi Tamtam, Balamuc, Misc. sau Indecis. Temele abordate tratează în general sfera fantasticului şi a imaginarului, iar stilul ei se definește prin abstractizarea formelor.
Carmen Nicolau participă la DIPLOMA cu lucrarea MONŞTRI, SIRENE ŞI ALTE LIGHIOANE.
Cătălin Velea este absolvent de Sculptură al Universității Naționale de Arte din București. În prezent este student la programul de master al aceleiași secții. Subiectul predominant în lucrările sale este relația omului cu animalul, prin care își exprimă viziunea abjectă despre lume. Prin dorința de a traduce nevăzutul în forme, Cătălin explorează materiale si tehnici diverse.
Cătălin Velea participă la DIPLOMA cu lucrarea ANIMAL TOTEM.
Daniel Roșca locuiește și lucrează în București. Născut în 1991, a absolvit secția Pictură de la Universitatea Națională de Arte din București în anul 2016. Discursul artistic al lui Daniel se concentrează pe viaţa interioară a omului în legătură cu cea socială, fiind cu precădere interesat de starea umană originară în relaţie cu transformările ce survin pe parcursul vieţii.
Daniel Roșca participă la DIPLOMA cu lucrarea IN THE BEGINNING.
Laszlo Forray este un artist care se exprimă preponderent sub forma sculpturii abstracte. Prin limbajul său conceptual, abordează tema naturii umane şi impactul acesteia asupra planetei. Este absolvent de Studii Economice şi al Facultăţii de Arte Plastice, secția Sculptură, a Universității Naționale de Arte din Bucureşti.
Laszlo Forray participă la DIPLOMA cu lucrarea ORGANIC/INORGANIC.
Mircea Constantinescu a studiat Grafică la Universitatea Națională de Arte din București. A participat în proiecte și expoziții de artă de grup și individuale în București și alte orașe din țară. Recent, prin limbajul său artistic abordează preponderent tema naturii umane şi impactul acesteia asupra planetei.
Mircea Constantinescu participă la DIPLOMA cu lucrarea ANTS 2.0.
Licenţiată în Economie şi Arte Plastice, Anca Vintilă-Dragu a absolvit în 2018 masterul la specializarea Ceramică din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. A participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, naţionale şi internaţionale. Este fondatoarea brandului de design Una ca Luna.
Anca Vintilă Dragu participă la DIPLOMA cu lucrarea #ANTROPO-CIBERNETICUS.
Născut în Bucureşti și absolvent al Universităţii Naţionale de Arte, departamentul Sculptură (2019), Filip Voicu a expus până în prezent în cadrul “HETEROGENEOUS “ - Spațiul Docuart în colaborare cu Galeria Halucinarium și “trans-FORME" - Galeria Mansarda, Universitatea de Vest din Timişoara, departamentul Arte Vizuale.
Filip Voicu participă la DIPLOMA cu lucrarea OEDIP.
Sînziana Coșoianu este absolventă a Universității Naționale de Arte din București și licențiată în Pictură. A participat în cadrul unor proiecte ca Tabăra de Artă Mogoșoaia ‘’GIGANTICA’’ 2018 și 2019, Noaptea Albă a Galeriilor 2018 și expoziția absolvenților ‘’What Next?’’ 2019.
Sînziana Coșoianu participă la DIPLOMA cu lucrarea MOOD.
Designul expoziției este semnat de Zeppelin Design, iar designul grafic de Radu Manelici și Sebastian Pren.