DIPLOMA Viewing Rooms // Notă despre interdisciplinaritate curatoriată de Andrei Breahnă
DIPLOMA prezintă expoziția Notă despre interdisciplinaritate, curatoriată de Andrei Breahnă. Parte din platforma DIPLOMA Viewing Rooms (viewingrooms.diplomafestival.ro), aceasta reunește proiectele a trei artiști vizualidin arhiva DIPLOMA.
Andrei Breahnă este manager cultural, galerist, colecționar și cofondator Gaep - o galerie care dorește să contribuie la dezvoltarea scenei de artă. Gaep prezintă lucrările unor artiști consacrați sau în afirmare, toți activi pe scena internațională, în spațiul său din București și la numeroase târguri de artă din lume. În prezent, galeria își prezintă la rândul ei artiștii printr-o serie de Viewing Rooms pe platforma proprie.
„În propunerea mea curatorială am ales trei artiști care explorează limitele tehnicilor artistice clasice, transformând lucrările într-un transmițător de conținut. Fără a ignora latura estetică, artistul contemporan caută să devină un actor cultural, un cercetător care se poziționează la confluența tuturor disciplinelor”declară Andrei Breahnă.
Demersul urmărește să ajute la (re)descoperirea tinerilor artiști, precum și integrarea și închegarea lor în circuitul industriilor creative locale. Capsula reunește, sub tema Notă despre interdisciplinaritate, cuprinde proiectele a trei tineri artiști: Emanuela Balint, Irina Rădulescu și Laszlo Forray.
*
Emanuela Balint a studiat grafică la Universitatea Naţională de Arte și este membră a Clubului Ilustratorilor din 2014.
Irina Rădulescu a absolvit cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Arte, București, departamentul Imagine dinamică și fotografie. Este interesată în mod special de fotografie experimentală.
Laszlo Forray este un artist care se exprimă preponderent sub forma sculpturii abstracte. Prin limbajul său conceptual, abordează tema naturii umane şi impactul acesteia asupra planetei.
DIPLOMA Viewing Rooms este o expoziție virtuală ce reunește șapte capsule cu proiecte imersive de artă, arhitectură și design. Inițiativa reprezintă un discurs complex și multidisciplinar, o extensie a festivalului DIPLOMA adaptată contextului actual, prin care acesta își continuă rolul de susținător al creativilor români la început de drum, oferindu-le vizibilitate și deschidere atât în fața specialiștilor din industrie, cât și în fața pasionaților de artă. Demersul își propune de asemenea redirecționarea publicului spre resursele digitale și reconsolidarea unor obiceiuri de consum cultural.
Fiecare capsulă cuprinde lucrări de artă, design și arhitectură selectate din edițiile 2017, 2018 și 2019 ale festivalului DIPLOMA și integrate, cu ajutorul unor specialiști din diverse zone ale industriilor creative, într-un context nou și coerent. Curatorii digitali, membri ai boardului creativ DIPLOMA 2020, vor contura fiecare expoziție în jurul unor teme curente printr-un mix de lucrări original și inovator.
Persoanele interesate se pot abona pentru a primi notificări despre lansarea fiecărui nou viewing room. Lansările vor avea loc săptămânal.
DIPLOMA este cel mai amplu eveniment dedicat absolvenților de facultăți creative, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank.
Diploma Viewing Rooms este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.