Skip to main content

DIPLOMA Viewing Rooms // Chaos Reigns, o colecție de design vestimentar îngrijită de Andrei Iovu

 DIPLOMA, cel mai amplu eveniment dedicat absolvenților de facultăți creative, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, prezintă expoziția online de design vestimentar Chaos Reigns, îngrijită de Andrei Iovu. Parte din platforma DIPLOMA Viewing Rooms (viewingrooms.diplomafestival.ro), aceasta reunește proiectele a nouă designeri din arhiva DIPLOMA.

„Chaos Reigns aduce laolaltă 10 viziuni în care haosul pare a fi principiu guvernator și abordează felul în care moda este un dar transformator a cărui semnificație trebuie să rămână deschisă interpretării. Tinerii designeri din această galerie împărtășesc un interes comun pentru istorie, fascinația pentru cosmologii personale și o raportare subiectivă la trecut și zeitgeist”, declară Andrei Iovu.

Andrei Iovu

Andrei Iovu este creative consultant, jurnalist de modă și image maker, activând în Berlin și București. Cu un background în filosofie și în mediul editorial, a fost redactor-șef al revistelor ESQUIRE și Harper’s BAZAAR România, momentan fiind Creative Director al celei din urmă. Are o experiență îndelungată ca art director, stilist și producător pentru campanii publicitare.

Expoziția reunește proiectele designerilor Alexandru Manuel Pop, Bianca Dragne, Borbala Ferencz, Corina Cigodaru, Flavius Kelemen, Laurențiu Matei, Lucian Alexandru Arsene, Smaranda Buc și Vladimir Sîrbu. Demersul urmărește să ajute la (re)descoperirea artiștilor la început de drum, precum și integrarea și închegarea lor în circuitul industriilor creative locale:

Alexandru Manuel Pop este un tânăr designer a cărui muncă este descrisă ca fiind neobișnuită, dar atractivă în același timp datorită fașcinației sale pentru ideea de opulență și glamour. Munca sa adesea surprinde realitatea lucrurilor și nu fantezia din jurul lor, atingând probleme de multe ori sociale.

Atrasă încă de la o vârstă fragedă de armonie, formă, culoare și textură, Bianca Dragne a ales să le îmbine pe toate în ceva palpabil și personal și să urmeze cursurile de modă ale Universitații Naționale de Arte, București. 

Borbala Ferencz a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Mereu explorează noi posibilități în domeniul modei masculine și experimentează cu diferite materiale upcycled și recycled. Stilul ei se caracterizează prin culori vibrante, non-conformism și un pic de critică socială.

Corina Cigodaru este fashion designer și ilustratoare din Republica Moldova, cu studii universitare de licență în Arte Decorative și Design, studii universitare de masterat în Design Vestimentar la Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca și un studentship la Academia di Brera, Milano. 

Flavius Kelemen este absolvent al Universității de Vest, Facultatea de Arte și Design. Preocupat de legătura dintre design și arta contemporană, pasionat de design, textile și ilustrație, Flavius se află într-o continuă explorare a formelor de exprimare prin intermediul artei. 

Absolvent al studiilor de master din cadrul Universității Naționale de Arte București, cu specializarea strategii de modă și costum, Laurențiu Cosmin Matei activează ca designer vestimentar pentru un atelier de creație vestimentară. Lucrează în același timp pentru lansarea propriului brand.

Lucian Alexandru Arsene vorbește, în tot ceea ce face, despre o libertate, dar una cu un iz romantic, future forward, dinamică, cu linii de clasic. Deși deseori atinge un trecut ipotetic, încearcă să contureze un corp de design cu o identitate modernă care să fie încadrat mereu în prezent. Este absolvent al Universității Naționale de Arte București.

Smaranda Buc activează în Cluj, unde a absolvit Universitatea de Artă și Design în 2018. În timpul facultății a participat la un internship în cadrul brandului Irina Schrotter. Influențată de bunici în alegerea acestui drum, Smaranda își găsește inspirație în personaje din filme, trenduri, culturi și lucruri care o înconjoară. 

Vladimir Sîrbu a absolvit în 2018 cursurile Universității Naționale de Arte București, același an în care a fost nominalizat „Best Young Designer” de către revista ELLE. Are propriul brand construit și dezvoltat pe platformele sociale online și fondat cu mare atenție pe detalii, măiestria croitoriei și lucru manual artizanal. 

DIPLOMA Viewing Rooms este o expoziție virtuală ce reunește șapte capsule cu proiecte imersive de artă, arhitectură și design. Inițiativa reprezintă un discurs complex și multidisciplinar, o extensie a festivalului DIPLOMA adaptată contextului actual, prin care acesta își continuă rolul de susținător al creativilor români la început de drum, oferindu-le vizibilitate și deschidere atât în fața specialiștilor din industrie, cât și în fața pasionaților de artă. Demersul își propune de asemenea redirecționarea publicului spre resursele digitale și reconsolidarea unor obiceiuri de consum cultural.

Capsulele cuprind lucrări de artă, design și arhitectură selectate din edițiile 2017, 2018 și 2019 ale festivalului DIPLOMA și integrate, cu ajutorul unor specialiști din diverse zone ale industriilor creative, într-un context nou și coerent. Curatorii digitali, membri ai boardului creativ DIPLOMA 2020, conturează fiecare expoziție în jurul unor teme curente printr-un mix de lucrări original.

Diploma Viewing Rooms este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, inspirat de Unicredit Bank și semnat The Institute.​