Skip to main content

Bibliotecă de specialitate cu peste 1000 de titluri pentru studenții la design și artă

Universitatea Națională de Arte București, alături de UniCredit Bank, inaugurează prima bibliotecă de specialitate din cadrul Departamentului Design al Facultății de Arte Decorative și Design.

Odată cu amenajarea bibliotecii în sediul din Calea Griviței al UNArte, titluri esențiale de design și artă vor putea fi accesibile studenților facultății pentru a-și putea aprofunda lucrul și studiile.

Cărțile incluse în noua bibliotecă fac parte din colecția lui Piet Gerards, unul dintre cei mai buni designeri olandezi de carte ai vremurilor recente, achiziționate de facultate cu suportul UniCredit Bank, dar și al Doinei Popescu, Valeriei Răcilă van Groningen, lui Ștefan Iordache și Mihai Păunescu.

Piet Gerards a dezvoltat, în ultimii 15 ani, o relaţie aparte cu UNArte, donând deja universităţii 100 dintre cărţile sale şi alte 600 colectate de la colegi designeri olandezi, în principal de design. A inițiat și co-organizat „ATOR - Atelier Tipografic România-Olanda” în 2007 şi „ATOR - Atelier Tipografic România-Austria-Olanda” în 2013, evenimente ce au urmărit încurajarea schimbului european de cunoştinte din zona designului grafic. Piet Gerards este câştigătorul a numeroase concursuri naționale olandeze și internaționale de design de carte, precum „Schönste Bücher aus aller Welt”, competiție ce se desfășoară, de mulți ani, la Leipzig.

Ajuns la vârsta de 70 de ani, designerul olandez a decis să se retragă din activitatea profesională, iar cu această ocazie a hotărât și să renunțe la cărțile de specialitate achiziționate de-a lungul anilor, o impresionantă colecţie ce cuprinde în jur de 1000 de volume.

„Din vizitele făcute la Amsterdam știam biblioteca, știam și cărțile și îl invidiam, nu doar pentru numărul lor, cât mai ales pentru calitatea lor. E o minibibliotecă alcătuită, în timp, profesionist, pe teme și subteme. Pentru orice designer, mai ales pentru unul aflat la început de drum, o astfel de bibliotecă, bine alcătuită, oferă reperele importante ale domeniului. Îi arată unui designer în devenire cam ce drum ar trebui să parcurgă, care sunt jaloanele pentru drumul de parcurs”, afirmă Dinu Dumbrăvician, directorul Departamentului de Design de la Universitatea Națională de Arte din București.

Dorinţa profesorului Dinu Dumbrăvician a fost de a le asigura studenților și profesorilor accesul la o bibliografie impresionantă și coerentă, pe care o consideră cea mai bună dintre bibliotecile universitare și nu numai, în domeniul designului de carte, din toate cele care există în România.

O parte din colecţia designerului olandez, acum aparţinând Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, va fi accesibilă vizitatorilor la DIPLOMA 2019, care sunt încurajați cu această ocazie să contribuie la rândul lor la îmbogățirea și diversificarea acesteia, donând cărţi de design, artă, arhitectură şi comunicare direct la festival.
________________________________________________________________________

Pentru a marca parteneriatele strategice cu unele dintre cele mai importante universități de profil din România şi cu ocazia împlinirii în 2019 a 50 de ani de la înfiinţarea departamentului de design, UNArte va fi prezentă în cadrul festivalului DIPLOMA şi cu o expoziţie capsulă, care reunește lucrări semnate de-a lungul anilor de trei absolvenți ai Universității Naționale de Artă București: Carla Szabo, Simona Stanciu și Alexe Popescu.

Ediția cu numărul șase a festivalului DIPLOMA va avea loc între 11 și 20 octombrie 2019, în București, în clădirea monument istoric de pe Str. C.A. Rosetti nr. 3 (Piața George Enescu). Accesul este gratuit.