ArtLink x DIPLOMA: arta în realitate augumentată
ArtLink reprezintă o soluție concepută în contextul pandemiei de COVID-19 din dorința de a ajuta comunitatea internațională a artiștilor vizuali să rămână în contact cu public prin intermediul Realității Augmentate. Aduce experiența fizică a unei galerii de artă la îndemâna oricărui utilizator de telefon smart, în orice spațiu, motto-ul lor fiind: „Lumea Artei la o atingere distanță”
ArtLink se alătură ediției DIPLOMA 2020 și prezintă pentru prima dată în cadrul festivalului o alternativă AR de vizualizare a lucrărilor prezente în expoziție în zona de arte vizuale și decorative. Conceptul, designul și programarea sunt semnate de Bogdan Topîrceanu și Dragoș Silion.
Bogdan este artist, graphic designer și doctor în arte vizuale. Teza lui doctorală: „Oglinda interioară – desenul ca nevoie general umană” investighează dintr-o perspectivă multidisciplinară (arheologie, fiziologia creierului, psihologie, filosofie și istoria artei) originile, manifestările și efectele pe care desenul le produce în mintea umană, de la apariția lui până în prezent. De ce noi ca specie păstrăm acest obicei, și ce anume ne face să punem mâna pe o unealtă și să lăsăm urme pe suprafețele din jurul nostru.
A lucrat o perioadă în advertising, a pornit festivalul de artă contemporană Art Factory în 2015, a fondat alături de câțiva prieteni studioul de animație și graphic design SKHUE Creative Studio, iar în prezent activează și ca profesor de arte vizuale la Avenor College, în București.
Dragoș a studiat pentru diploma de licență și cea de master la Facultatea de Informatică din Iași. A lucrat doi ani în alte tehnologii, însă, în ultimii trei ani s-a concentrat pe tehnologii de Realitate Augmentată si Virtuală, creând inițial diverse soluții ca membru al unei echipe de R&D proaspăt formată într-o multinațională, iar în ultimii doi ani s-a dezvoltat în aceeași direcție, dar pe cont propriu: „Deși un domeniu fascinant, utilizările acestei tehnologii nu sunt mereu intuitive. De aceea, experiența de a experimenta cu proiecte medii în diverse domenii, precum cel industrial, corporate, în marketing, educație, turism și altele a fost foarte valoroasă în a găsi aplicații cu impact, care chiar să vândă și să fie folosite ale Realității Augmentate.”
S-au cunoscut în 2018, în cadrul unui hackathon de idei și soluții pentru probleme sociale în Bulgaria, în cadrul programului Fine Acts. Deși au lucrat în echipe diferite și au gândit soluții diferite adresându-se unor probleme sociale, Bogdan a descoperit prin munca lui Dragoș în timpul hackathon-ului posibilitățile realității augmentate care i-au adus mai târziu împreună: „Atunci când a apărut o oportunitate de a dezvolta un proiect de realitate augmentată în cadrul festivalului de artă contemporană pe care îl dezvoltam în acea perioadă, l-am contactat și i-am prezentat ideea mea de activare. De acolo a început practic colaborarea noastră.”
*
STATEMENT-UL ECHIPEI
ArtLink s-a materializat din mai multe nevoi. Ea există pe hârtie și ca design încă din 2013, când o prietenă m-a întrebat (Bogdan) cum se poate orienta prin oraș pentru a găsi galeriile de artă contemporană. Am încercat să îi descriu locațiile a câteva dintre ele, si am promis că revin cu o listă, însă mare mi-a fost surpriza când am realizat în fața calculatorului că, dacă nu faci parte din industrie, este foarte dificil să găsești informații despre galerii, muzee și artiști și locația acestora dacă nu știi din start cum se numesc și cum să îi cauți. Pe scurt, dacă ești pasionat de artă și dorești să descoperi ceea ce are de oferit Bucureștiul, nu există niciun portal care să te ajute să te orientezi. Și nici până în prezent nu a fost dezvoltat unul.
Prin urmare, necesitatea apariției unei soluții tehnologice care să construiască poduri și relații între oameni, artiști și instituțiile de artă se manifesta de mult timp, iar pandemia și săptămânile de izolare nu au făcut decât să acționeze ca un catalist în cazul nostru, ajutându-ne să observăm mai clar care sunt nevoile scenei culturale autohtone.
Am pornit ArtLink cu speranța ca soluția noastră să adreseze toate aceste probleme.
ArtLink este gândit ca un instrument care să apropie publicul de artiștii contemporani, oferind oportunitatea oricui să exploreze lumile imaginare ale acestora din confortul și siguranța propriilor case.
De asemenea, poate face accesibilă experiența explorării unei galerii sau a unui muzeu și a lucrărilor fizice și în zone defavorizate și poate permite muzeelor și galeriilor să ajungă la un public de pe o arie geografică extinsă, public care poate altfel nu ar avea șansa să le viziteze din cauza distanțelor sau costurilor de transport.
Ceea ce ne duce la modalitatea în care vedem ArtLink ca o soluție globală prin care artiștii de pretutindeni pot crea conținut inovativ, folosindu-se de capacitățile realității augmentate din aplicație, și publicul de artă, ce poate ține legătura și experimenta creațiile artiștilor preferați o realizează în timp real, de oriunde s-ar afla.
Ideea de a avea o platformă care să aducă împreună artiștii, muzeele, galeriile și publicul de artă, mă preocupa încă din anul 2013 și timp de 7 ani s-a aflat într-o continuă metamorfoză. În 2015, ca un prim pas în încercarea de a construi o comunitate artistică mai strânsă am dat drumul unui festival de artă contemporană, Art Factory, care avea ca scop conversia culturală a unor spații industriale dezafectate pe care le reabilitam cu scopul de a construi spații expoziționale alternative care ofereau oportunitatea de expunere tinerilor absolvenți. Povestea a continuat până în 2018, când, în absența unei soluții financiare sustenabile de scalare a festivalului a trebuit să îl punem pe hold. Tot în 2018 însă l-am întâlnit pe Dragoș la un hackathon în Bulgaria, și împreună am pus bazele unei prime aplicații, o galerie digitală portabilă ce putea fi experimentată în realitate augmentată, pe care am construit-o special pentru festival. De la această idee, nu a fost decât un pas până la aplicație, așa cum o putem explora în prezent.
Multi artiști s-au mutat deja în digital, fie ca platformă de promovare, fie ca mediu de creație în sine. Așa cum odată cu tehnologia, mulți artiști au făcut pasul de la tehnicile tradiționale la pictură digitală, sculptură digitală și așa mai departe, așa și acum, se poate face un pas înainte, dinspre spațiul 2D al ecranului, la unul 3D, în lumea din jurul nostru.
Limitările actuale sunt date de spațiul 2D al ecranului, de puterea de procesare, de viteza internetului ș.a.m.d. Toate acestea vor fi depășite prin apariția și optimizarea ochelarilor AR și prin îmbunătățirea vitezei transferului de date (5G). Realitatea Augmentată începe deja să ofere un mediu foarte ofertant de exprimare, în care digitalul se poate îmbina cu realul. Problema în prezent este că procesul creației de content este destul de tehnic, însă în viitor nu va fi cazul. Deja Facebook are o comunitate foarte mare de creatori care, cu foarte puține intervenții de programare, crează mii de filtre zilnic care generează milioane de reacții, prin augmentarea de chipuri umane sau de animale, mâini, corpuri, clădiri faimoase etc.
Similar, dar mai specializat, ArtLink are oportunitatea să devină mediul principal de exprimare pentru artiștii la început de drum, și să evolueze într-un mediu în care aceștia nu doar își vor urca creațiile. ArtLink poate deveni un mediu în care ești încurajat să creezi și să experimentezi cu ultimele tehnologii, într-un mod simplu și intuitiv, să poți să transmiți idei și emoții spre publicul larg, indiferent de locație. Ca și consumator de artă, îți vei putea transforma temporar apartamentul în propriul muzeu. Vei putea vizualiza artă la cea mai înaltă calitate, să o vezi din diferite unghiuri și să interacționezi cu ea. În momentul de față multe lucrări își pierd din vitalitate odată cu scanarea și urcarea pe platforme web, însă credem acesta nu va mai fi cazul.
Suntem convinși ca Realitatea Augmentată și Virtuală vor face ca limitele creației să fie date doar de imaginația și talentul artistului, și că ideile și emoțiile create de acesta vor putea fi expuse spre publicul larg prin ArtLink și alte platforme inovative ce vor apărea odată cu dezvoltarea tehnologiei.
*
Dragoș și Bogdan au lansat în luna iulie MVP-ul aplicației și s-au înscris în programul Future Makers unde în prezent se află în plină competiție pentru un grant de 2500 de euro printr-o decizie ce aparține publicului. Cei care își doresc să îi susțină în dezvoltarea acestei idei îi pot vota aici.
Și ei, alături de echipa DIPLOMA, vă invită să explorați expozițiile noilor generații de artiști (și) din confortul propriilor case prin intermediul ArtLink.
*
Concept, design și programare:
Bogdan Topîrceanu și Dragoș Silion.