Skip to main content

Ionuț Bogdan Oțelea

Pasionat de fotografie, de artă și istorie, aceste interese s-au reflectat în proiectele făcute în facultate. Prin arhitectură a căutat să provoace curiozitatea și să pună problema memoriei.

Traumă și continuitate- Muzeul Național Evreiesc, Piața Victoriei, București

Proiectul constă într-un muzeu care să descrie trecutul și cultura evreiască. Motivul pentru acest lucru, este importanța pe care au avut-o în istoria românească. Astăzi rămân puține urme ale acestei comunității, odată înfloritoare.
Propunerea se află în apropiere de piața Victoriei. Existența muzeului, consolidează rolul Căii Victoria ca promenadă a orașului, unde se află majoritatea muzeelor din București.
Spațiul ales este cel al depoului Victoria, construit la 1871. Halele depoului, împreună cu șinele sunt păstrate și utilizate pentru a exprima în arhitectură tema Holocaustului.
A doua parte din muzeu este caracterizată de speranță și descrie cultura evreiască și felul în care a influențat România modernă. Este creat în jurul imaginii Ierusalimului ceresc, o incintă cu 3 porți pe fiecare latură, unde exista speranța unei vieți mai bune. Există 12 porți în total, fiecare pentru un trib al Israelului. Atingerea acestui loc ar necesita trecerea prin mai multe niveluri prin muzeu.

Traumă și continuitate- Muzeul Național Evreiesc, Piața Victoriei, București

Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu

Facultatea de Arhitectură

Proiect disertație

Coordonatori: Prof. dr. arh. Augustin Ioan