Skip to main content

Ioana Afloarei

Ioana este absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca. În ultimii ani a studiat în Belgia și a lucrat în Olanda, de unde vine și pasiunea pentru proiecte care abordează strategii de regenerare la o scară teritorială.

Refuncționalizarea infrastructurii feroviare - Circuitul Turistic Valea Topologului

Lucrare selectată la DIPLOMA Show 2023

Tronsonul de cale ferată Topolog se încadrează în lunga listă de proiecte nefinalizate odată cu schimbarea regimului politic în 1989. Desfășurată pe o distanță de 40 de km, linia de cale ferată Râmnicu-Vâlcea-Vâlcelele, a fost una dintre cele mai complicate lucrări de infrastructură realizate în perioada comunistă. Totuși, pe acest tronson nu a circulat niciodată un tren, iar în 2011 proiectul a fost clasat ca nefezabil, în prezent, aflându-se în stare de monitorizare. 

Întâlnim aici situații atât problematice, cât și spectaculoase în care infrastructura feroviară relaționează cu satele - patru stații prin care nu a trecut niciodată un tren, două tuneluri, două poduri, și 12 viaducte de peste 50 de metri înălțime care străbat centrul satelor și curțile oamenilor. Miza proiectului este aceea de a transforma o infrastructură abandonată, care avea să deservească traficul feroviar la un nivel național, într-una care poate deservi la nivel regional și local comunitățile prin care trece.

Refuncționalizarea infrastructurii feroviare - Circuitul Turistic Valea Topologului

Cluj-Napoca: Universitatea Tehnică

Facultatea de Arhitectură

Proiect integrat

Coordonatori: Dr. arh. Alexandru Fleșeriu