Skip to main content

Iuliana Damir

Iuliana Damir este absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și fostă studentă Erasmus în cadrul facultății ETSAB din Barcelona. Aceasta își petrece timpul construind povești prin intermediul arhitecturii și spunând povești prin intermediul artei.

Promenada „La Ziduri” | Un muzeu ca un teatru și un teatru ca un muzeu

Lucrare selectată la DIPLOMA 2020

Promenada „La Ziduri” este un proiect ce are drept cuvinte cheie memoria, percepția și identitatea, în care se dorește explorarea unei arhitecturi ce poate comunica prin senzorial momente din istoria comunității evreiești din Iași.
Proiectul trasează un model inovativ de spațiu prin crearea unei analogii și legături directe de interdependență între cele două funcțiuni ale clădirii, conceptul fiind de a realiza un muzeu ca un teatru și un teatru ca un muzeu.
Muzeul ilustrează evenimentele petrecute în timpul Pogromului din 1941 de la Iași. Situl ales este terenul pe care a existat Vechiul Cimitir Evreiesc „La Zid” din Iași. Atât numele acestuia, cât și problemele tehnice prezente pe sit, alunecări de teren, au generat conceptul volumetric – crearea unei clădiri ca un zid de sprijin. În interior, spațiul este dominat de pavilioanele ce generează scenografia spațială. Astfel, muzeul devine un loc al experiențelor imersive, asemenea teatrului experimental.

Promenada „La Ziduri” | Un muzeu ca un teatru și un teatru ca un muzeu

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Facultatea de Arhitectură

Proiect disertație

Coordonatori: Prof. Dr. Arh. Dorin Ștefan; Ing. Mădălin Coman