Skip to main content

Laura Covaci

Laura este absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul UAUIM București. Cu ajutorul unei burse de studiu la Facultatea de Urbanism din Stuttgart, și-a descoperit interesul pentru scara teritoriului. În anii de facultate, a participat la workshop-uri de design în Belgia, Germania și România.

Proiectul GONDOLA revizitat

Lucrare selectată la DIPLOMA 2021 

Proiectul își propune revitalizarea stației de capăt a telegondolei din Piatra-Neamț, situată pe platoul muntelui Cozla, la nordul orașului. Premisa intervenției este o reevaluare a rolului unei infrastructuri de anvergură într-un oraș de dimensiune medie prin cazul particular al orașului Piatra-Neamț: apariția telegondolei în anul 2008 a fost rezultatul unor decizii ad hoc ale administrației locale, într-o tentativă de valorificare a potențialului turistic al orașului. Totuși, telegondola reprezintă la momentul actual un proiect falimentar, insuficient fundamentat în realitatea urbană. Proiectul de diplomă speculează poziția privilegiată a sitului, deasupra orașului: în ansamblu, clădirea este concepută ca un soclu pentru un amfiteatru orientat către peisajul urban și natural, adăpostind la interior colecția de pești fosili oligoceni descoperiți pe muntele Cozla, recunoscută în lume. Astfel, prin reabilitarea platoului Cozla, peisajul devine subiectul unei noi narațiuni spațiale.

Proiectul GONDOLA revizitat

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu”

Disertație

Coordonatori: Conf. dr. arh. Ștefan Simion, Asist. dr. arh. Emil Burbea-Milescu, Drd. arh. Cristian Borcan, Lect. dr. arh. Irina Tulbure-Moldovan