Skip to main content

Mihnea Jianu

Mihnea Jianu lucrează în principal cu fotografia. El explorează multitudinea modurilor prin care o imagine poate fi citită, de la cel mai direct mod până la cele mai experimentale și compuse căi. Când vizionați lucrările lui, ar trebui să „deveniți parte din fotografie”, așa cum spune el.

Prezență prin Absență

Lucrare selectată la DIPLOMA Show 2023

Proiectul „Prezență prin absență” pleacă de la o nevoie personală de a examina vizual si conceptual ideea de ruină, dezintegrarea pshică ori fizică atât a corpurilor organice, cât și anorganice. Relația interdependentă dintre dezintegrare și timp ce este la bază o transformare treptată pe o traiectorie clară spre un final inevitabil. Totodată prezența prin absență reprezintă o căutare în mecanismul memoriei, repulsia față de o perfecțiune idealizată departe de criteriile artificiale și standardizate atât a lucrurilor ce ne înconjoară cât și a noastră ca ființe. Dezgustul față de obiectele care cad fără să se spargă se aliniază cu dezgustul față de artificial, îmbrățișând sentimentul de acceptare a faptului că perfecțiunea se află într-o continuă imperfecțiune.
Tehnica folosită este fotografia directă pe film, de format mediu 120mm și îngust 35mm, proiectul finalizânduse astfel sub forma unei cărți, o instalație lightbox și un film.

Prezență prin Absență

București: Universitatea Națională de Arte

Facultatea de Arte Plastice

Proiect disertație

Coordonatori: Conf. univ. dr. Roxana Trestioreanu