Skip to main content

Ruxandra-Maria Săndulescu

Ruxandra a urmat specializarea Peisagistică atât în București cât, și în Franța la École de la Nature et du Paysage de Blois unde s-a axat pe studiul spațiilor publice și a valorilor acestora din punct de vedere istoric și socio-cultural.

Peisaj cultural și spațiu public urban. Bulevardul Magheru ca spațiu al memoriei colective

Lucrare selectată la DIPLOMA Show 2023

Bulevardul Magheru reprezintă un spațiu exemplar din punct de vedere al memoriei urbane. Pe de-o parte reprezintă un act de restructurare urbană, de ștergerea a unei memorii și a unui stil de viață antebelic, dar și un spațiu emblematic al vieții urbane interbelice și postbelice. Totodată, poate fi citit concomitent ca un spațiu al discontinuității și al continuității, dar exact această complexitate a lui, capacitatea sa de a genera viață urbană de-a lungul tuturor perioadelor istorice, centralitatea lui și importanța în cadrul parcursurilor urbane îi asigură densitatea simbolică și permite citirea lui ca un palimpsest.
Acest proiect stă la baza conceptului de punere în valoare a identității bulevardului prin prisma memoriei colective a oamenilor asupra spațiul public ce îl reprezintă. Proiectul a fost realizat utilizând metode de analiză a spațiului, cartografiere, fotografie, cercetare teoretică pe documentație istorică și de specialitate, desen tehnic și artistic, colaj de imagini.

Peisaj cultural și spațiu public urban. Bulevardul Magheru ca spațiu al memoriei colective

București: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară

Facultatea de Horticultură

Proiect licență

Coordonatori: Confr. dr. arh. Ioana Tudora