Skip to main content

Cristian Gafițescu

Născut în 1968 în orașul Botoșani, a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din Iași, iar în 2019 a absolvit masterul în sculptură la Facultatea de Arte Vizuale și Design la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Locuieste în același oraș și lucrează gravură decorativă în metal prin tehnici tradiționale persane și de sculptura în coajă de ou.

Note despre cub

Lucrare selectată la DIPLOMA 2019

Plecând de la ideea reprezentării cubului, a încercat să introducă și noțiunea de mișcare, așadar să integreze și noțiunea de timp. Chiar dacă un obiect este static, el nu va rămâne la fel pentru totdeauna, modificări poate insesizabile își vor pune amprenta asupra lui în decursul timpului, și apoi el poate să fie static față de un suport, de exemplu, dar în mișcare față de alt reper. Se pune întrebarea dacă un subiect poate fi reprezentat prin evoluția sa în timp și dacă ar mai fi el însuși, schimbat fiind.

„Note despre cub I” descrie mișcarea extensivă a unui cub, într-o mișcare de răsucire în jurul axei sale verticale odată cu mărirea volumului său. „Note despre cub II” a pornit de la ideea reprezentării evoluții în timp a unui cub. Când măsurăm timpul, măsurăm de fapt impresia pe care o lasă un lucru (cubul) în trecerea sa. Mișcarea nu este doar de rotație, ci și o perpetuă mișcare spre sine.

Note despre cub

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

Facultatea de Arte Vizuale și Design

Disertație

Coordonatori: Conf. Univ. Dr. Simion Cristea, Asist. Univ. Dr. Mihai Vereştiuc