Skip to main content

Alexandru Cetea

Absolvent al UAUIM, Alexandru este pasionat de arhitectura simplă, bazată pe relații, nu pe forme. A acumulat cunoștințe profesionale în București și Viena axându-se pe vizualizare. În timpul liber cercetează alte domenii și crede că fără inspirație din exterior nu poate crea nimic semnificativ.

NEON - Revitalizarea unei ruine socialist-moderniste de pe litoralul românesc

Lucrare selectată la DIPLOMA 2019

Proiectul propune un scenariu de revitalizare a Restaurantului Neon din Eforie Nord, proiectat de Cezar Lăzărescu și inaugurat în 1957, ca parte dintr-unul din primele ansambluri socialist-moderniste de pe malul românesc al Mării Negre. Miza ultimă a proiectului este de a atrage atenția asupra stării nefericite în care se află astăzi clădirile modernist-socialiste de pe litoral, cu un mare potential economic, social și cultural încă neexplorat.
Este propusă restaurarea clădirii vechi și transformarea acesteia într-un foodcourt către faleză și construcția unui nou corp de clădire care preia formal elementul principal al celei vechi, pânza subțire de beton. Devine astfel, prin reinterpretarea acesteia, o schelă-suport pentru o piață de pește, spațiu de schimb și socializare și pentru un spațiu de co-working suprapus. O grădină publică leagă cei doi actori, astfel este creat un pol de intensitate urbană benefic orașului.

NEON - Revitalizarea unei ruine socialist-moderniste de pe litoralul românesc

Universitatea de arhitectură și Urbansim Ion Mincu

Arhitectură

Proiect disertație

Coordonatori: Șef lucr. Dr. Arh. Dan Dinoiu, Îndrumător structură Asist. Gabriel Dănilă