Skip to main content

Raluca-Bianca Stoica

Raluca-Bianca Stoica este absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, în cadrul secției Ceramică-Sticlă-Metal. Interesele ei sunt orientate către valențele spirituale ale mediilor pe care le manipulează, fapt ce poate fi observat din predilecția sa către spațiul sacru.

Nașterea creației. Creația nașterii

Lucrare selectată la DIPLOMA 2021

„Nașterea creației. Creația nașterii” reprezintă rezultatul unor senzații și trăiri ce au marcat trecerea ultimilor șapte ani din parcursul experimental și artistic al autoarei.
Punctul inițial al dezvoltării este trovantul, o rocă întâlnită sub denumirea populară de „piatră care crește”, având menirea de a evoca ideea de „încapsulare” a timpului în lucrarea prezentată. Tema generală care susține conceptul este evoluția sinelui în periplul exteriorizării sinelui creator. Ansamblul proiectului este compus din trei piese principale din argilă, cărora le vin în completare coji realizate din sticlă. Acestea reprezintă trei momente ale evoluției procesului creativ, raportate din punct de vedere vizual la tema Oului Primordial. În esență, momentele surprinse sunt eclozarea eului creator, detașarea de temporalitate și aspirația către starea absolută a creației. 
Materialele utilizate în conceperea lucrării sunt argila albă șamotată, argila roșie de Harghita, frita, sticla reciclată și siliconul.

 

Nașterea creației. Creația nașterii

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Facultatea de Arte Decorative și Design

Proiect licență

Coordonatori: Lect. Univ. Dr. Cristina Metea; Lect. Univ. Dr. Alexandra Mureșan