Skip to main content

Silvia Dobre

Silvia Dobre (n. 2000, Brăila) este artistă cu formare academică în design la Universitatea Națională de Arte din București. În lucrările sale este interesată să recreeze lumea mijlocită de amintiri, experiențe personale și colective, de istorie, și de artă clasică.

INCVNABVL MMXX

Lucrare selectată la DIPLOMA 2021

INCVNABVL MMXX este o carte ilustrată ce dorește a fi cronica unui an tumultos. Proiectul conține știri din 2020, la care s-au alăturat ilustrații sugestive, executate într-un stil inspirat de miniaturile și xilogravurile medievale și renascentiste. Procesul de creație a urmărit inserarea de personalități contemporane în ipostaze ironice și anacronisme deliberate.

Ilustrațiile ancorează privitorul cu un picior în realitate și celălalt într-o altă temporalitate. Acestea au fost concepute ca schițe pe hârtie, transferate în mediul digital. Îmbinarea tradiționalului cu tehnologia modernă împacă cele două instanțe temporale în care operează proiectul.

Ideea a pornit ca o încercare de atenuare a stresului creat de narațiunile pandemice hiperbolizate de mass-media. Cartea oferă informații despre acestea, dar o face diferit față de știrile obișnuite, cu ajutorul miniaturilor amuzante care populează universul paginilor și poartă responsabilitatea lumii reale. 

INCVNABVL MMXX

Universitatea Națională de Arte din București

Facultatea de Arte Decorative și Design

Proiect licență

Coordonatori: Prof. Univ. Dr. Dinu Dumbrăvician, Lect. Univ. Dr. Radu Manelici