Skip to main content

Ovidiu Hodorogea

Ovidiu a studiat atât designul grafic la Universitatea Națională de Arte din București, cât și arhitectura la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Fiind la granița a două universuri care caută să concilieze esteticul cu utilul, în prezent, Ovidiu este atras de implicațiile arhitecturii la scara întregului oraș.

Imobil de apartamente pe strada Știrbei Vodă

Lucrare selectată la DIPLOMA Show 2023

Locul ales este un colț de oraș cu o istorie bogată, dar care a scăpat unei intenții ordonatoare. Puțin mai departe, sistematizarea străzii Știrbei Vodă a fost o intervenție excesiv de ordonatoare, urmele vechilor case fiind acum sub carosabilul lărgit al străzii. Acest proiect, însă, a urmărit obținerea unui raport în care clădirile vechi și noi se potențează reciproc.
Proiectul propune un imobil cu apartamente, o galerie de artă și un spațiu de birouri. Căutarea unei ordini proprii a condus la decuparea unei curți cu o formă perfectă. Acest decupaj este susținut de un șirag de saloane care formează un gest arhitectural autonom. Celelalte spații, determinate de calcane, stabilizează noua clădire.
Curtea perfectă inclusă într-un volum imperfect este ilustrarea atât a arhetipului, cât și a accidentului. Simultan, accidentul e susținut de miezul de autonomie din interior, în timp ce gestul autonom e validat de relația contrastantă cu accidentul. Din această ambivalență se naște orașul. 

 

Imobil de apartamente pe strada Știrbei Vodă

București: Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu'

Facultatea de Arhitectură

Proiect integrat

Coordonatori: Prof. dr. habil. arh. Florian Stanciu