Skip to main content

Cătălina Donțu

Cătălina este absolventă a secției de Design de Produs din cadrul Universității Naţionale de Arte București și a fost mereu interesată de subiecte sociale. A urmat această specializare atât în liceu, cât și în facultate, și este hotărâtă să o urmeze și în viitor.

HANDY TOKS - Interfață de comunicare în limbajul semnelor

Lucrare selectată la DIPLOMA 2020

Problema integrării sociale a persoanelor cu dizabilități a fost abordată inegal până acum, comunitatea persoanelor hipoacuzice fiind într-un fel neglijată. Handy Toks propune înlăturarea barierei de comunicare printr-o schimbare de paradigmă: abordarea problemei în sens invers, mai exact ideea ca persoanele fără deficiențe auditive să facă un pas spre comunitate prin învățarea limbajului semnelor.

 

HandyToks propune o rezolvare graduală, conform cu principiul educativ al secvenței începători-avansați. El este alcătuit din două produse,„Set de figurine” și „Tastatură”. Primul este compus din figurine ce reprezintă alfabetul și cifrele. După învățarea semnelor din set, inclusiv prin jocuri (Scrabble), utilizatorul poate trece la nivelul următor – învățarea noțiunilor complexe. „Tastatura” este o interfață care are drept keyboard setul alfanumeric deja învățat. La tastarea unui cuvânt, se generează pe un display definiția acestuia și un video cu acel cuvânt transpus în limbajul semnelor.

HANDY TOKS - Interfață de comunicare în limbajul semnelor (variantă în lb. română)

Universitatea Națională de Arte București

Facultatea de Arte Decorative şi Design

Licență

Coordonatori: Conf. univ. dr. Rаdu Mirceа Comșа