Skip to main content

Catinca Joița

Catinca este absolventă a universității de arhitectură și urbanism „Ion Mincu". Implicată în problematica reintegrării spațiului rural și puternic atașată de situl ales, ea își dorește să încurajeze și alți studenți să își aleagă pentru lucrarea de diplomă situri cu însemnătate personală.

ground_ing - O experiență rurală în Buciumeni, Dâmbovița

Lucrare selectată la DIPLOMA 2021

Situl, situat lângă Buciumeni, este cunoscut sub denumirea de „Podul lui Toacă”. A fost locul în care avioane militare de supraveghere obișnuiau să aterizeze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Caracteristica dominantă a proiectului este acoperișul așezat pe sit într-o manieră liniară, ca metaforă a decolării sau aterizării. Amplasarea și lungimea pronunțată expun clădirea unor elemente considerate la fel de importante-soarele și priveliștile; în timp ce natura sparge rigiditatea formei rectilinii, infiltrându-se în clădire.
Proiectul își propune crearea de experiențe unice, oferind o varietate de funcțiuni: prelucrarea fructelor, restaurant, cazare, grajduri și centru de planorism.
Energia clădirii provine din surse regenerabile- apa de ploaie este colectată și stocată în rezervoare subterane; energia solară este stocată în baterii între acoperiș și volumele de mai jos; încălzirea este asigurată de un încălzitor cu biomasă, iar gazul este asigurat de un rezervor de biogaz.

ground_ing - O experiență rurală în Buciumeni, Dâmbovița

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu”

Disertație

Coordonatori: Șef lucr.dr.arh. Justin Baroncea