Skip to main content

Leo Bîrcu

Leo Bîrcu este un artist vizual care lucrează și locuiește în Iași. Activitatea sa este bazată pe fotografie și se încadrează în genul practicilor documentare. Interesele sale vizează subiecte sociale pe care le explorează pe termen mediu și lung.

Grădinile improvizate din Iași: Manifestări ale legăturii omului cu natura, la parterul blocului

Lucrare selectată la DIPLOMA Show 2023

„Grădinile improvizate din Iași” este un proiect fotografic documentar ce își propune să chestioneze existența spațiilor amenajate în jurul blocurilor din Iași, din punct de vedere urbanistic, dar și să analizeze dintr-o perspectivă socială această formă de manifestare a legăturii omului cu natura și raportarea sa la mediul exterior spațiului privat. Este această legatură una „cultivată”, moștenită, speculată administrativ-teritorial sau e perfect firească pentru omul urban? Proiectul tatonează în permanență, în reprezentarea sa, zona de toleranță a percepției publice asupra acestor spații, ea împărțindu-se între acceptare și apreciere a creativității individului în afirmarea sa publică prin lucrul construit și una de disconfort datorat poluării și ocupării abuzive a spațiului comun.
Fotograful documentează pragmatic 500 de grădini, într-o stilistică straight, luând în considerare originea apariției lor și le clasifică în funcție de destinația spațiului pe care îl ocupă.

Grădinile improvizate din Iași: Manifestări ale legăturii omului cu natura, la parterul blocului

Iași: Universitatea Națională de Arte „George Enescu

Facultatea de Arte Vizuale și Design

Proiect licență

Coordonatori: Lect univ. dr. Cătălin Soreanu Prof. univ. Dr. Florin Grigoraș