Skip to main content

Adriana Dănilă

Cu o pasiune de o viaţă pentru culoare, lumini și forme, Adriana Dănilă este absolventă a secției de Pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Alături de preocupări pentru design şi fotografie pe film, artista experimentează viaţa prin artă şi se lasă inspirată de aceasta.

Fragmente de portret

Lucrare selectată la DIPLOMA 2020

Seria de lucrări reprezintă un dialog cu sinele, iar fiecare imagine în parte constă într-o nouă conversație ce așterne un fragment de portret. Toate aceste fragmente constituie o mică parte din întregul Autoportret.

Tema lucrării a reprezentat o căutare continuă. Procesul a început prin studii de desen a imaginii din oglindă ce se concentrau pe redarea caracterului. Ulterior, acestea s-au dezvoltat în studii de grimasă, care au urmărit surprinderea emoțiilor și a stării interioare. În viziunea artistului, personajul și spațiul se modelează unul pe celălalt. Folosirea oglinzii a reprezentat o modalitate de a accesa mai bine realitatea lăuntrică.

Tehnica culorii de ulei i-a permis manevrarea vopselei prin ștergerea cu cârpa, crearea unor deformări și transparențe, modalități prin care artistul a căutat redarea formei și a materialității. Fiecare autoportret reprezintă o încercare de răspuns la întrebarea „cine sunt eu?”. Proiectul de diplomă reprezintă o introspecție asupra personalității artistului.

Fragmente de portret

Universitatea Națională de Arte București

Facultatea de Arte Plastice

Proiect licență

Coordonatori: Prof. Univ. Dr. Cătălin Bălescu