Skip to main content

Alexandra Maria Oprea

Alexandra Maria Oprea este absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Pe parcursul celor 6 ani de studii a avut ocazia sa studieze în alte două țări: Italia și Belgia. În cea din urmă și-a descoperit pasiunea pentru arhitectura spațiilor educaționale.

Deschiderea școlii către comunitate

Lucrare selectată la DIPLOMA 2019

Proiectul a pornit de la un interes real în ceea ce privește situația actuala a educației preuniversitare și a spațiilor în care aceasta are loc, dezvoltând ideea unei scoli care se deschide spre comunitate, idee întâlnită tot mai des in contextul belgian. Zona de interes, un mix între locuire si industrie, se afla la periferia Bruxelles-ului și este încă străbătută de un iz rural.
Situl în sine, un parc destructurat, ce riscă sa fie înghitit de noi locuințe, dictează una dintre temele principale ale proiectului: relația cu natura, ilustrată prin seria de curti, sere si grădini care sapă în masa volumului dar și prin gradele diferite de transparență pe care învelișul clădirii le creează. Celelalte teme: jocul și traseul experiențial, care stimulează învățarea prin descoperire sunt dictate de procesul educațional, specific educațiilor alternative. Proiectul înglobează trei programe care se alatură și se completează: școala primară, centru comunitar și grădiniță.

Deschiderea școlii către comunitate

Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu

Arhitectură

Proiect disertație

Coordonatori: Dr. Arh. Haytham Zeki, Ing. Dragos Marcu