Skip to main content

Bălan Oana Georgiana

În ultimii ani de studiu, Oana a dezvoltat o atenție deosebită asupra mișcării în arhitectură, asupra arhitecturii privită ca un întreg, ca un obiect care a priori se orientează către experiența spațială a privitorului. În prezent își continuă căutarea în cadrul biroului propriu BOA studio.

"Cronica unui dans de Cameră" - Casa Cesianu

Lucrare selectată la DIPLOMA 2021

Admirația față de ceea ce numim și reprezintă arta, căutarea de a aduce cât mai aproape de om spațiul și totodată reprezentarea lui prin intermediul unei mișcări precise, specifice, a făcut ca dansul, sculptura și nu în ultimul rând, arhitectura să fie un suport al acestei lucrări.
Tematica proiectului a luat naștere în urma unei conversații cu unul dintre pionierii dansului contemporan românesc – Adina Cezar – primă balerină (la festivalul Champs Elysees, Paris, spectacol în premieră mondială) și fondatoare (alături de coregraful Sergiu Anghel) a grupului de dans „Contemp”. Astfel a fost cât se poate de clară necesitatea unui loc în care dansul să primeze, un loc dedicat mișcării și artei coregrafice.
Cu reverență față de acest concept, față de trecut și formele prin care mișcarea a devenit un mijloc de exprimare a sinelui, cât și pentru spațiul acoperit – denumit simplu “cameră” - arhitecta a alocat acestei lucrări dreptul de a se numi cronică.

"Cronica unui dans de Cameră" - Casa Cesianu

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu”

Disertație

Coordonatori: Conf. Dr. Arh. Pană Cristina