Skip to main content

Ada Ștefana Fartais

Pasionată de arte vizuale, Ada crede că arhitectura îi oferă o experiență multilaterală și un loc de exprimare. În ultimul an de studiu, și-a îndreptat atenția asupra studiului patrimoniului industrial și a recuperării identității sale.

Centru de urgență. Reintegrarea sitului industrial C.F.R. Suceava în circuitul contemporan

Lucrare selectată la DIPLOMA 2022

Proiectul urmărește revitalizarea zonei atât la nivel social cât și al recuperării trecutului istoric. Situl propus constituie o resursă puternică pentru dezvoltarea orașului, aparținând patrimoniului industrial. Ansamblul dorește să ridice calitatea locuirii în zonă, să susțină caracterul maiestuos al gării Burdujeni, dar și să rezolve o problemă socială a orașului, anume, cea a persoanelor fără adăpost.
Conceptul a fost inspirat de mișcarea trenurilor și de întregul circuit al vagoanelor. Astfel, s-a dorit pe situl propus crearea unor vagoane care “nu pleacă niciodată”, care vor rămâne statice pe platformă și care sunt destinate exclusiv persoanelor defavorizate. A fost ales un singur modul ce va fi multiplicat și abordat diferit, ținând cont de funcțiunea pe care o adăpostește. Amenajarea spațiului public susține această idee, iar ansamblul este legat de “șine de tren” vegetale sau construite care oferă platformei dinamism și creează trasee pietonale sau zone impermeabile.

Centru de urgență. Reintegrarea sitului industrial C.F.R. Suceava în circuitul contemporan

Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"

Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu”

Disertație

Coordonatori: Sef lucr. Dr.Arh. Ana Maria Crișan, drd.arh. Radu Tîrcă