Skip to main content

Alma Baciu

Absolventă a UAUIM, Alma este pasionată de arhitectură și pictură. Pe parcursul anilor a studiat nu doar în București, ci și în Paris și Bruxelles. Experiența multiculturală, cât și colaborarea cu birouri cunoscute (precum Westfourth Architecture) au modelat felul în care privește acum arhitectura.

Biblioteca lui Neacșu din Câmpulung

Lucrare selectată la DIPLOMA 2021 

Proiectul este un mod de a celebra 500 de ani de la momentul în care a fost scris primul document în limba Română (scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung ). Contextul, așa cum spune și titlul, este orașul Câmpulung Muscel, una din cele mai vechi așezări din Țara Românească și prima capitală a acesteia. Într-un loc atât de încărcat de istorie, introducerea unui obiect nou devine o provocare. Orașul și-a pierdut în timp acest caracter livresc, având în prezent o mică bibliotecă, ce este insuficientă pentru numărul de utilizatori și neîncăpătoare în ceea ce privește spațiu de arhivare al tuturor cărților pe care le deține. Astfel extinderea actualei biblioteci este atât o nevoie directă a actualului spațiu dar și un răspuns la nivel social.
Propunerea urmărește trei principii: utilizarea materialelor locale (piatră de Albești), grija față de clădirea existentă (lăsând vizibilă fațada posterioară prin parterul de sticlă ) și omogenitatea dintre cele două elemente (vechi și nou).

Biblioteca lui Neacșu din Câmpulung

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu”

Disertație

Coordonatori: Prof. Dr. Arh. Dan Marin, Conf. Dr. Ing. Adrian Iordăchescu