Skip to main content

Diana Valentina Bogdan

Proaspăt absolventă a UAUIM, Diana Bogdan practică arhitectura încă din anul IV. De curând, printr-un stagiu profesional realizat în Belgia, a început sa fie preocupată de patrimoniul arhitectural industrial, văzându-l ca pe o resursă cu mare potențial de regenerare prin conversie.

Atelier-şcoală în fostele Pescării ale Statului din Galaţi

Lucrare selectată la DIPLOMA 2021 

Proiectul are ca element central Pescăriile Statului, unul dintre puţinele exemple de patrimoniu industrial de început de secol XX din Galaţi, şi se conturează în jurul mizei de a recrea legătura pierdută între oraş şi apă într-o zonă puternic industrializată. Poziţia sitului pe malul Dunării, chiar lângă Şantierul Naval, oferă potenţial conversiei clădirii existente într-un centru educaţional pentru Facultatea de Arhitectură Navală şi propunerii unui nou corp de cazare pentru studenţi, între cele două rezultând o piaţă publică destinată cartierului.
Memoria locului este activată prin reiterarea fostei şine de tren printr-un culoar ridicat de la sol, ce păstrează spiritul mişcării, unind, totodată, toate spaţiile de la etaj. Astfel, adaptarea clădirii existente la noua funcţiune este posibilă prin intervenţii minime, iar şina de cale ferată devine element de legătură între trecut şi prezent, între diferitele spaţii exterioare şi interioare, potenţând conexiunea între apă şi oraş.

Atelier-şcoală în fostele Pescării ale Statului din Galaţi

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu”

Disertație

Coordonatori: Conf.dr.arh. Ștefan Simion, Asist.dr.arh. Emil Burbea Milescu, Drd.arh. Cristian Borcan