Skip to main content

Cătălina Gavriliță

Cătălina Gavriliță este absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj Napoca, specializarea Ceramică. Aceasta experimentează însă și în alte medii artistice, precum: pictură, grafică, film experimental, animație și sculptură. A participat la expoziții de grup în Cluj, București, Brașov și Grenoble, Franta.

Arlechinada

Lucrare selectată la DIPLOMA 2020

Conceptul proiectului are la bază statutul circarilor de-a lungul istoriei. Privirea căzută, obosită, absentă sau lipsa totală a ochilor simbolizează legătura lor cu trecutul. Cei doi siamezi sunt istoviți, aplecați, par că se mișcă greoi. Anomalia lor fizică nu intenționează să “arate cu degetul”, ci mai degrabă să ceară înțelegere din partea publicului. Lucrările artistei sunt o sinteză a ironiei dintre situația personajelor și spectacolul pe care trebuie să îl pună în scenă și au în vedere o comunitate de oameni marginalizați și respinși. Cu toate acestea, intenția Cătălinei este mai degrabă îndreptată spre înțelegerea fenomenului decât spre a șoca privitorul.

Proiectul a fost început cu o intenție clară, dar pe parcurs acesta a fluctuat de la o idee la alta, în încercarea de a adapta lucrările în funcție de privațiunile întâmpinate. Astfel, primele lucrări au fost realizate în lut și decorate digital. Apoi, lutul a fost înlocuit cu pasta polimerică.

Arlechinada

Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca

Facultatea de Arte Decorative și Design

Proiect licență

Coordonatori: Lector Univ. Dr. Adina Jurca