Skip to main content

NEXT STEPS AFTER DIPLOMA WITH LAURA POP

Laura Pop

„Mă inspiră ceea ce văd în jurul meu și prin filmele mele încerc să înțeleg mecanismele din culise”

Continuăm seria de interviuri cu tinerii absolvenţi întâlniţi la ediţia trecută a festivalului DIPLOMA cărora le-am urmărit cu entuziasm parcursul profesional din ultimul an. 

Laura Pop a expus în cadrul expoziţiei centrale DIPLOMA 2018 animaţia „Monstrul”, care a câştigat ulterior numeroase premii: Cel mai bun film românesc (Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est), Special Mention for Animation (Early Bird International Student Film Festival), Premiul „Ion Truică” pentu film românesc de animație (Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit), Best Animation Award (MovieScreenPro), Premiul Special al Juriului (DaKINO), Student's Jury Award (ClassFest International Festival of Theatre and Film Schools), Premiul cel mare plus Mențiune Specială - Competiția Locală TIFF şi o nominalizare UCIN la Premiul pentru film de animație.

Din păcate Laura nu a putut fi prezentă la eveniment anul trecut, însă ne-a povestit puţin despre decizia de a face animaţie şi ce a urmat după DIPLOMA.
 

Laura Pop

1. Când ți-ai dat seama că vrei să faci animație?
Îmi amintesc că în liceu obișnuiam să mă uit la filme făcute de studenții de la UNATC și mă gândeam că e ceva intangibil, ceva ce numai super-oamenii puteau să facă, aşadar nu am luat niciodată în considerare să încerc. Dar apoi am studiat scenografia și am ajuns să colaborez ca scenograf la un film de animație. Așa am descoperit cum se fac filmele, am încercat și eu și doi ani mai târziu, „Monstrul” a devenit filmul meu de diplomă. Îmi construiesc pasiunea pe drum, cu fiecare proiect la care lucrez.


2. Ce evenimente definesc parcursul tău profesional din ultimul an?
A fost un an foarte intens pe care l-am petrecut în Belgia la studioul Camera-etc, ca stagiar. Presărat cu călătorii în festivaluri prin Europa și România, și cu multe surprize din partea Monstrului, printre care premiile de la Anim’est, CineMAiubit, DaKINO, TIFF, MovieScreenPro sau Early Bird.


3. Ce sfat le-ai oferi absolvenților de anul acesta care se gândesc să își înscrie proiectele la DIPLOMA? 
Sfatul pe care l-aș da ar fi să nu se lase copleșiți, să își înscrie proiectul cu încredere la DIPLOMA și la cât mai multe evenimente. DIPLOMA e prima ieșire în lume a proiectului și e un loc de întâlniri și oportunități la care cred că e important să participăm. 


4. Unde ai auzit de DIPLOMA?
Profesorii de la facultate ne-au vorbit de DIPLOMA și ne-au îndemnat să ne înscriem proiectele.


5. De unde îți iei inspirație pentru proiectele tale?
Mă inspiră ceea ce văd în jurul meu și prin filmele mele încerc să înțeleg mecanismele din culise.


6. Ce proiecte ai în prezent? Ce pregătești în continuare?
În ultimul an am lucrat la următorul film de animație, „Miroir”, produs de studioul belgian Camera-etc și care o să aibă premiera în toamna asta. Este un scurtmetraj despre ceea ce se întâmplă în momentul în care ne uităm mai atent la vocea aceea din capul nostru care e mereu în contradicție cu noi. Iar acum tocmai m-am întors de la rezidența Școlii de-Acasă, din Hundorf, unde am început să lucrez la un mini-documentar animat.

 

  • Laura Pop
  • Laura Pop

Parteneri