Interviu cu Rebeca Ulici
„Tiparul omului creativ este cel al inventatorului, al vizionarului și visătorului care își face ambițiile să devină o realitate.”
Din dorința de a cunoaște și mai bine expozanții de anul acesta din cadrul DIPLOMA Show 2024 am realizat o serie de scurte interviuri cu aceștia prin care am încercat să aflăm mai multe despre practicile și procesele lor creative, despre ceea ce i-a inspirat, dar și despre caracteristicile pe care ar trebui să le aibă un om creativ.
Să ne cunoaștem. Cum te cheamă și cu ce proiect participi la DIPLOMA Show 2024?
Ulici Rebeca, proiectul pentru sculptură intitulat Am curaj să iubesc ceea ce va muri.
Cum te-ai inspirat pentru proiectul de diplomă pe care l-ai înscris în DIPLOMA Show 2024?
Inspirația provine dintr-o tragedie la nivel personal care ușor s-a transformat într-o compulsie, unde realizarea a 60 de lucrări în mai puțin de patru luni a pus în lumină modul cum eu ca artist abordez creația proprie. Am început proiectul fără intenția de a deveni proiectul final de disertație sau de a-l expune în orice alt context decât într-o cutie, într-un garaj. Pe parcursul realizării acestuia, cu multe încurajări și ghidare din partea coordonatorului, am înțeles importanța proiectului atât la nivel personal, cât și pentru direcția mea artistică.
Ce te-a determinat să te înscrii la DIPLOMA Show și ce așteptări ai de la acest eveniment?
Am fost atentă la ultimele ediții ale evenimentului Diploma, concluzionând ca este o șansă incredibilă pentru a pune în scenă proiectul de disertație, dar și o oportunitate de a face networking cu contemporanii mei.
Mă aștept să fie un moment unde fiecare artist, arhitect și designer să aibă scena lui, un moment unde toată lumea să vadă și să aprecieze munca depusă de studenții care au excelat în ce fac.
Ai în vedere să dezvolți sau să continui acest proiect și după absolvire? Dacă da, în ce direcție? Dacă nu, care sunt planurile tale de viitor?
Deja am dezvoltat acest proiect într-o nouă serie de 30 de lucrări ce au să completeze ideea de obiect ceramic sculptural și serialitatea unei lucrări, și cum pot să exploatez un format până la epuizare. Focusul meu în viitor este sculptura și ce pot extrage din tehnica ceramicii, iar lucrând în serii de câteva zeci de lucrări, învăț atât tehnica, cât și ce implică crearea unui obiect și punerea în tridimensional a unei idei.
Ce crezi că definește un om creativ? Există anumite tipare în care poate fi el încadrat?
Omul creativ este o subspecie, nu o anomalie cat mai mult un homo sapiens în plină evoluție; mă refer la faptul că orice lucru clădit în jurul nostru provine din mintea unui om creativ; evoluția atât în artă cat și în toate domeniile vieții se datorează omului creativ. Tiparul omului creativ este cel al inventatorului, al vizionarului și visătorului care își face ambițiile să devină o realitate.
Ce caracterizează noua generație de arhitecți, designeri și artiști în comparație cu cele anterioare?
Practicile și instrumentele de care dispune noua generație aduc o viziune atât proaspătă asupra tehnicilor, dar și libertatea de a explora conceptual ideea de contemporan și ce înseamnă să trăiești în acest climat politic și social.
***
Mai multe detalii despre proiectul Alexandrei expus în cadrul DIPLOMA Show 2024 pot fi accesate aici.