Interviu cu Alexandra Müller
„Creativitatea în sine înseamnă inovație; se rezumă la modul de gândire și ingeniozitatea cu care găsești soluții. Creativitatea e ceea ce extinde limitele cunoașterii. Majoritatea oamenilor sunt creativi, fie că realizează sau nu.”
Din dorința de a cunoaște și mai bine expozanții de anul acesta din cadrul DIPLOMA Show 2024 am realizat o serie de scurte interviuri cu aceștia prin care am încercat să aflăm mai multe despre practicile și procesele lor creative, despre ceea ce i-a inspirat, dar și despre caracteristicile pe care ar trebui să le aibă un om creativ.
Să ne cunoaștem. Cum te cheamă și cu ce proiect participi la DIPLOMA Show 2024?
Mă numesc Alexandra Müller și particip la DIPLOMA Show cu proiectul Arts and Science Park, Splaiul Unirii 162.
Cum te-ai inspirat pentru proiectul de diplomă pe care l-ai înscris în DIPLOMA Show 2024?
Proiectul este o manifestare a cercetărilor mele din ultimii ani, în care am abordat teme precum reconversia, extinderea spațiului public în oraș, dezvoltarea coridoarelor verzi-albastre, mobilitatea lentă și amenajarea spațiilor „human-centered”. Acesta evidențiază importanța naturii în oraș și imaginează spații publice destinate recreării, jocului și învățării, transformând fostul Abator Municipal din București, împreună cu o parte din malul drept al Dâmboviței, într-un Parc de Arte și Științe. La nivel urban, proiectul reimaginează râul ca un circuit cultural, legând sudul Bucureștiului de centrul orașului și de principalele facilități culturale, devenind în sine un punct de interes major. Proiectul urmează principiul “cu natura, pentru natură, pentru utilizator”.
Ce te-a determinat să te înscrii la DIPLOMA Show și ce așteptări ai de la acest eveniment?
Participarea la Diploma Show reprezintă, într-un fel, un “badge of honor ” care încununează eforturile unui student pe parcursul întregii perioade de studiu. Sper ca proiectul meu să inspire alți studenți să reinterpreteze ce înseamnă un proiect de diplomă în arhitectură, să gândească dincolo de obiectul arhitectural în sine și să se orienteze spre proiecte care abordează teme urbane contemporane, luând în considerare impactul la nivel urban, zonal și asupra mediului, mai departe de “green washing”. Spațiul public este primul pas într-un proiect, nu ultimul.
Ai în vedere să dezvolți sau să continui acest proiect și după absolvire? Dacă da, în ce direcție? Dacă nu, care sunt planurile tale de viitor?
Sper ca participarea la Diploma Show să atragă atenția asupra acestui sit industrial, despre care nu foarte mulți știu, și să fie un pas înainte către catalogarea fostelor hale ale abatorului ca monumente istorice. O parte din temele abordate în proiectul de diplomă constituie baza tezei mele de doctorat, care se concentrează pe ideea de reziliență urbană prin conectivitate verde(-albastră) și explorează metode de integrare a spațiilor sub-utilizate în rețelele de spații publice. Bucureștiul este foarte în urmă din acest punct de vedere, deși au existat concursuri publice pe aceasta temă.
Ce crezi că definește un om creativ? Există anumite tipare în care poate fi el încadrat?
Cu toții știm stereotipul omului creativ, dar nu cred că acesta poate fi poate fi cu adevărat “definint”. Creativitatea în sine înseamnă inovație; se rezumă la modul de gândire și ingeniozitatea cu care găsești soluții. Creativitatea e ceea ce extinde limitele cunoașterii. Majoritatea oamenilor sunt creativi, fie că realizează, sau nu.
Ce caracterizează noua generație de arhitecți, designeri și artiști în comparație cu cele anterioare?
Nu cred că sunt neapărat în măsură să evaluez toate generațiile de arhitecți și designeri dinaintea mea, dar sunt convinsă că noua generație trebuie să fie caracterizată de responsabilitate, corectitudine și o atenție deosebită față de soluții creative, care să pună accentul pe impactul asupra mediului și asupra utilizatorilor, human and non-human. În România, suntem mult în urmă în ceea ce privește atitudinea față de reziliența urbană, rețelele de spații publice, mobilitatea lentă și, în general, ceea ce ar trebui să însemne “locuirea în oraș”. Ne aflăm foarte aproape de un “tipping point”, iar noile generații vor deveni profesioniști într-o perioadă care nu va mai lăsa loc pentru “incertitudini” la nivel de soluție.
***
Mai multe detalii despre proiectul Alexandrei expus în cadrul DIPLOMA Show 2024 pot fi accesate aici.