Skip to main content

Interviu cu Agata Olteanu

„Nu cred în tipare, cred într-un proces personal de rafinare a modului în care percepem și ne raportam la lume.”

Din dorința de a cunoaște și mai bine expozanții de anul acesta din cadrul DIPLOMA Show 2024 am realizat o serie de scurte interviuri cu aceștia prin care am încercat să aflăm mai multe despre practicile și procesele lor creative, despre ceea ce i-a inspirat, dar și despre caracteristicile pe care ar trebui să le aibă un om creativ.

 

Să ne cunoaștem. Cum te cheamă și cu ce proiect participi la DIPLOMA Show 2024?

Mă numesc Agata Olteanu și particip cu proiectul transmedia Memory Pills din care voi prezenta instalația AR și animația stop-motion.
 

Cum te-ai inspirat pentru proiectul de diplomă pe care l-ai înscris în DIPLOMA Show 2024?

Memory Pills este inspirat din modul în care am învățat să mă raportez la capetele de film din arhiva personală de fotografii analog. Aceste prime cadre din film sunt văzute drept eșecuri deoarece sunt arse pe jumătate astfel că informația este pierdută în procedeul chimic care trebuia să fixeze o memorie în timp. Eu am ales sa văd aceste "greșeli" ca pe șanse de a mă juca cu spațiul negativ oferit și de a explora modul în care memoria se îmbina cu imaginația în raport cu trecutul. Nu m-am limitat cu întrebarea "Ce a fost?" și am ales "Ce putea să fie?". La acesta întrebare am răspuns prin aventurile ludice ale robotului construit din cutia de Kodak Gold 35mm.


Ce te-a determinat să te înscrii la DIPLOMA Show și ce așteptări ai de la acest eveniment?

Îmi doresc ca proiectul să aibă vizibilitate și să ajungă la cât mai multă lume pentru că am curiozitatea de a vedea cum se raportează ceilalți la memoriile mele și cum le pot da o interpretare diferită. În plus, cred că este foarte ofertantă expunerea alături de alte proiecte de diplomă đin domenii conexe deoarece toate emană curiozitatea și curajul specifice proiectelor de școală care nu au presiunea monetizării sau a unei forme finale controlate.

Singura așteptare pe care o am de la acest eveniment este de a cunoaște cât mai mulți colegi de breaslă pentru posibile colab-uri pe viitor. 
 

Ai în vedere să dezvolți sau să continui acest proiect și după absolvire? Dacă da, în ce direcție? Dacă nu, care sunt planurile tale de viitor?

Îmi doresc să dezvolt un joc de tip card game care să antreneze atât memoria cât și creativitatea. Astfel voi explora o nouă abordare a temei Memory Pills. Pe viitor îmi doresc să găsesc o echipă de suflete curioase alături de care să lucrez la noi proiecte cu impact pozitiv pentru comunitate.
 

Ce crezi că definește un om creativ? Există anumite tipare în care poate fi el încadrat?

Pentru mine un om creativ este autentic, curios, prezent dar și foarte muncitor. Nu cred în tipare, cred într-un proces personal de rafinare a modului în care percepem și ne raportam la lume. Observându-mă în timp, îmi dau seama că sunt la fel de creativă în meseria mea de antrenor de tenis pe cât sunt atunci când scriu scenarii, fotografiez sau lucrez la o nouă instalație. 
 

Ce caracterizează noua generație de arhitecți, designeri și artiști în comparație cu cele anterioare?

Fac parte dintr-o generație care știe să selecteze. Suntem bombardați până la refuz de informații și conținut vizual. Cred că artiștii din noua generație știu să blocheze sau să folosească tot acest exces în favoarea lor. 


***

Mai multe detalii despre proiectul Alexandrei expus în cadrul DIPLOMA Show 2024 pot fi accesate aici

 

Parteneri