Skip to main content

Andrei Mîndru, regizor DIPLOMA Fashion Film 2021: „La fiecare ediție DIPLOMA, mi-am dorit să fac un proiect care să inspire viitorii studenți”

„”

De curând, a avut loc lansarea oficială a DIPLOMA Fashion Film 2021, un proiect cinematografic semnat de regizorul Andrei Mîndru și realizat împreună cu Stay Sharp și Gavrilă Fashion Tellers.

Cu această ocazie, l-am invitat pe Mîndru la dialog, fiind al treilea an consecutiv în care semnează acest proiect creativ și inedit din mediul artistic românesc. Mîndru este un regizor deja consacrat în peisajul video bucureștean, iar munca sa a fost apreciată în cadrul unor festivaluri de advertising, film si fashion, renumite pe plan internațional. După ce a absolvit școala de film în Los Angeles, Mîndru și-a construit propria lui estetică: clipurile sale sunt experiențe emoționale care captează imagistic momente umane în umorul, intimitatea sau dramatismul lor.

Despre viziunea din spatele DIPLOMA Fashion Film 2021 ne povestește mai multe chiar Andrei în interviul următor.

DIPLOMA: În ce a constat viziunea regizorală pentru producția DIPLOMA Fashion Film din acest an? Ce ți-ai dorit să transmiți cel mai mult?

Mîndru: În fiecare an, mi-am propus să aduc o perspectivă nouă în ceea ce privește conceptul și execuția,  iar progresia a fost una naturală. Un singur actor pornește într-o experiență vizuală structurată în opt capitole pe parcursul cărora fiecare ținută este reprezentată total diferit, în ton, imagine, performance și amplasament. Fiecare creație a studenților ia viață prin abordarea spectaculoasă a Silvanei Mihai.

De asemenea, mi-am dorit ca, la fiecare ediție DIPLOMA, să fac un proiect care să inspire viitorii studenți și care să le deschidă anumite perspective privind creațiile și modul în care acestea pot fi puse în scenă.

DIPLOMA: Unde au avut loc filmările?

Mîndru: Exact ca la ediția din 2020 a DIPLOMA Show, filmările au avut loc la Combinatul Fondului Plastic, spațiul în care se desfășoară și festivalul. Doar că de data aceasta ne-am confruntat cu provocarea de a nu părea că am filmat în același spațiu. Sigur că design-ul festivalului este vizibil în scenografia filmului, dar cu o abordare diferită.

DIPLOMA: Ce fel de planuri ai pe termen mediu și lung în legătură cu această producție? Intenționezi să înscrii filmul la vreun festival?

Mîndru: Acest film, precum și celelalte, vor intra, într-adevăr, în circuitul festivalelor. Am început deja acest proces, iar filmul a fost selectat în cadrul La Jolla Fashion Film Festival din San Diego și Canada Fashion Film Festival din Toronto. Sunt sigur vor urma multe altele.

Aș vrea să adaug că DIPLOMA Fashion Film 2020 a participat la o mulțime de festivaluri din zona de fashion film precum: London Fashion Film Festival, La Jolla Fashion Film Festival, despre care povesteam mai devreme, Istanbul Fashion Film Festival și inclusiv Bucharest Fashon Film Festival. Toate aceste participări îmi dovedesc că munca mea este recunoscută și apreciată.

DIPLOMA: Care a fost motivul pentru care ai ales ca proiecția oficială a filmului să aibă loc în cadrul Galei UNArte din acest an?

Mîndru: Ideea acestui film a pornit de la cum am putea să punem toate aceste creații speciale ale studenților într-un context unitar, prin intermediul căruia creatorii să aibă ocazia să-și vadă operele într-un fel în care nu s-au gândit. Astfel, fiecare operă selectată prinde o nouă viață, o nouă oportunitate de a se promova alaturi de curajul de a continua această muncă. În concluzie, cred că alegerea spațiului pentru proiecția oficială a venit natural, fiind locul unde a început totul, pe scena Universității de Arte, unde toți absolvenții își prezintă lucrările de licență.

 

***

DIPLOMA Fashion Film 2021 este un scurt-metraj care promovează designerii de modă expuși în cadrul ediției a VIII-a DIPLOMA Show, singurul festival dedicat noii generații de creatori români.

 

Scurt-metrajul poate fi vizionat aici.

A film by Mîndru

Production: Stay Sharp Film

Starring: Silvana Mihai

Screenwriting: Gavrila Fashion Tellers

Styling: Alina Gavrila-Bortun

Original Score: Alex Bittman & Sebastian Hogea

CGI: Dragos Vasiloaia

Title Art & Type Direction: Shentzu Studio

Editor: Diana Radulescu

Colorist: Andu Radu

Make-up: Tania Cozma

Hair: Sebastian Sarghie

 

Un proiect Gavrila Fashion Tellers

 

DIPLOMA Fashion Designers:

 

Gabriela Ioana Baboș

Pif Stephano

Octavia Chiru

Cerasela Nicoară

Robert Axente

Paul Palm

Andreea Abuburuzan

Victoria I. Leea

DIPLOMA Art Installation by: Laura Greaca

DIPLOMA Sculpture by: Dorian Bolca

A Gavrilă Fashion Tellers project

 

FashionDays prezintă Fashion Filmul Diploma, parte a secțiunii de Fashion #Diploma2021

 

Parteneri