Skip to main content

Alina Gavrilă-Borțun, Creative Director la Gavrilă Fashion Tellers: „Pentru fiecare dintre cele opt creații, gândul nostru a fost haina ca personaj”

Gavrilă Fashion Tellers

„”

DIPLOMA Fashion Film 2021, un proiect video creativ care promovează designerii de modă expuși în cadrul ediției a VIII-a a festivalului DIPLOMA Show, a avut lansarea oficială și a fost deja selectat la ediția din 2022 a festivalului Filmul de Piatra. De asemenea, scurt-metrajul a fost selectat și la o serie de festivaluri de renume internațional, cum ar fi La Jolla Fashion Film Festival (San Diego), respectiv Canada Fashion Film Festival (Toronto).

Pentru al treilea an consecutiv, DIPLOMA Fashion Film 2021 este semnat de Andrei Mîndru și Gavrilă Fashion Tellers. Și, pentru că am vrut să aflăm mai multe detalii din culisele realizării acestei producții, am invitat-o la dialog pe Alina Gavrilă-Borțun, Creative Director în cadrul Gavrilă Fashion Tellers, divizia agenției Gavrilă&Asociații, specializată în comunicarea pentru industria de fashion.

DIPLOMA: Care este conceptul din spatele DIPLOMA Fashion Film 2021? Ce v-ați propus să exprimați cu ajutorul lui? 

Alina Gavrilă-Borțun: Ne-am propus să transformăm în substanță filmică argumentele teoretice ale fiecărui expozant al secțiunii de Fashion din cadrul expoziției DIPLOMA 2021. Am ales opt ținute din zone stilistice diferite și am citit cu atenție argumentația și conceptul fiecărui student cu privire la fiecare haină. Am vrut să dăm viață ideilor exprimate de ei în prezentarea creațiilor proprii, trecându-le prin filtrul și sensibilitatea noastră. Așa am pus cap la cap opt monologuri, care reprezintă creațiile a opt designeri vestimentari.

DIPLOMA: De ce ați ales ca povestea să fie împărțită în capitole, de data asta?

Alina Gavrilă-Borțun: Am ales ca povestea să fie împărțită în capitole pentru că obținem astfel o structură narativă care ne permite să dedicăm atenția cuvenită fiecărui obiect vestimentar și ideilor din care este țesut acesta. E și o convenție cinematografică cu care privitorul este obișnuit și care îi potențează interesul de a privi capitol după capitol, ca un mini-serial în care aceeași actriță te trece prin mai multe registre: de la romantism la gotic la ironie și expresionism.

DIPLOMA: Care sunt cele opt lucrări pe care se pune focus în film? Cum au fost alese și de cine sunt semnate?

Alina Gavrilă-Borțun: Creatorii selectați, proaspăt absolvenți, și colecțiile lor din care am ales câte un obiect vestimentar sunt: Victoria I. Leea - Martyrium; Andreea Abuburuzan - Suceava 82;  Gabriela Ioana Baboș - Harababura; Paul Palm - Studiu asupra versatilității vestimentare & analiza psihologică a depresiei și relatarea ei în moda contemporană; Octavia Chiru - Între cer și pământ;  Pif Stephano - Red Words;  Robert Axente - SOARE NEGRU și Cerasela Nicoară - ARTA CA VIAȚĂ.

Criteriile după care i-am ales au fost puterea estetică a costumului și diversitatea, astfel încât să avem în acest film o plajă cât mai largă de idei și direcții creative.

DIPLOMA: În rol principal este Silvana Mihai. Spune-ne mai multe despre implicarea Silvanei.

Alina Gavrilă-Borțun: A fost alegerea lui Mîndru. Filmarea a fost un tur de forță, totul într-o zi, în care ea a făcut față cu brio și profesionalism: de la construcțiile elaborate de make-up și hair pe care le-a suportat cu stoicism și le-a purtat cu grație și expresivitate, fuga la filmatul fiecărei scene și înapoi, tot așa de opt ori, cu energie și disponibilitate inepuizabilă.

DIPLOMA: Povestește-ne mai multe despre styling-ul ales pentru short film: ce v-a inspirat și ce v-ați dorit să exprimați prin intermediul lui?

Alina Gavrilă-Borțun: Pentru fiecare dintre cele opt creații, gândul a fost: haina ca personaj. Machiajul și părul lucrează împreună pentru a revela, prin intermediul Silvanei, sufletul costumului, gândurile acestuia, modul acestuia de a se exprima și de a se comporta.

Am avut norocul să lucrăm cu minunata Tania Cozma, make-up artist, și cu Sebastian Sârghie pentru păr.

Cu ei am facut un briefing complex legat de referințe și zone stilistice, iar ei au venit cu idei, pe care le-am discutat, rafinat și esențializat, urmând ca la filmare să știm exact ce e de făcut. Și machiajele sunt complexe în acest film.

De exemplu, Sebastian Sârghie, pe o pereche de ochelari de-ai mei, vechi, a lipit șuruburi și piulițe și astfel s-a creat încă o extensie a costumului, cu un element adus natural în ecuație. Chibriturile stinse de pe fața Martirei din ultimul capitol, doar Tania a știut să le stingă egal. Și eu sunt fumătoare, ea nu! Hehehehe! Dar am lipit alături de ea, sfătuindu-ne la fiecare pas. Sunt fericită când lucrez cu ei, pentru că se implică la fel de mult ca mine.   

***

DIPLOMA Fashion Film 2021 este un scurt-metraj care promovează designerii de modă expuși în cadrul ediției a VIII-a DIPLOMA Show, singurul festival dedicat noii generații de creatori români.

Scurt-metrajul poate fi vizionat aici.

A film by Mîndru

Production: Stay Sharp Film

Starring: Silvana Mihai

Screenwriting: Gavrila Fashion Tellers

Styling: Alina Gavrila-Bortun

Original Score: Alex Bittman & Sebastian Hogea

CGI: Dragos Vasiloaia

Title Art & Type Direction: Shentzu Studio

Editor: Diana Radulescu

Colorist: Andu Radu

Make-up: Tania Cozma

Hair: Sebastian Sarghie

Un proiect Gavrilă Fashion Tellers

 

DIPLOMA Fashion Designers:

Gabriela Ioana Baboș

Pif Stephano

Octavia Chiru

Cerasela Nicoară

Robert Axente

Paul Palm

Andreea Abuburuzan

Victoria I. Leea

DIPLOMA Art Installation by: Laura Greaca

DIPLOMA Sculpture by: Dorian Bolca

A Gavrilă Fashion Tellers project

 

FashionDays prezintă Fashion Filmul Diploma, parte a secțiunii de Fashion #Diploma2021

Parteneri